Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Simona Vlădăreanu: "Vaccinarea anti-COVID a gravidei protejează şi copilul. Serul nu ajunge în laptele matern"

Dr. Simona Vlădăreanu: "Vaccinarea anti-COVID a gravidei protejează şi copilul. Serul nu ajunge în laptele matern"

Multe gravide se tem de vaccinarea anti-COVID, în timp ce mamele se întreabă de ce să se vaccineze mai ales când sunt în perioada în care alăptează. 

Dr. Simona Vlădăreanu: "Vaccinarea anti-COVID a gravidei protejează şi copilul. Serul nu ajunge în laptele matern"
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    27 Oct 2021   •   12:10

Medicii asigură că vaccinarea gravidei nu numai că este recomandată, dar protejează şi nou-născutul.

Anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt, atât înainte de naştere, cât şi după naştere. 

Prof. dr. Simona Vlădăreanu ne explică în ce mod şi de ce este medical recomandată vaccinarea la gravide.

Prof. dr. Simona Vlădăreanu: "Vaccinul protejează fătul/ copilul şi nu trece în laptele matern"

"Categoric există indicaţie de vaccinare anti-COVID atât a gravidei, cât şi după naştere, pe durata alăptării, dacă nu s-a vaccinat până atunci. 

Mă refer în special la cele două seruri, Pfizer şi Moderna, făcute după o tehnologie revoluţionară, deci nu e o tehnologie nouă care trebuie dovedită acum.

Această moleculă ARN mesager e eliminată şi nu trece nici în lapte, nici în tubul digestiv al nou-născutului.

Momentul optim de vaccinare al gravidei este trimestrul II către trimestrul III al sarcinii, pentru că după cele două doze de vaccin e nevoie de timp pentru a obţine un titru de anticorpi protectori.

Momentul optim de vaccinare: trimestrul II către trimestrul III al sarcinii

Femeia trebuie să primească informaţii cu acurateţe de la specialişti, să nu lăsăm toţi habarniştii să-şi dea cu părerea.

În  ţările civilizate, doar experţii în domeniul medical au păreri, nu putem să privim în stânga şi dreapta la fiecare care îşi dă cu părerea, ştim că asta este o caracteristică unică a acestui popor", a explicat prof. dr. Simona Vlădăreanu, medic neonatolog, miercuri, la Antena 3.

Vaccinul nu afectează sarcina şi nici fertilitatea. Dr. Radu Vlădăreanu: "Recomand puternic gravidelor să se vaccineze, serul nu ajunge la făt"

Una dintre marile temeri ale femeilor este ca vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea. Vedem de unde a apărut acest mit. Dezbatem şi dacă este sau nu sigur ca gravidele să se vaccineze cu acest ser, alături de prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România. Aşadar, este sau nu indicat vaccinul în timpul sarcinii sau atunci când o mamă alăptează? 

"E o logică fracturată: ca şi cum ai spune cartoful e cât portocala, deci sucul de cartofi are acelaşi gust la sucul de portocală", explică medicul ginecolog.

De aceea, vaccinarea pentru gravide este sigură, iar medicii chiar o recomandă.

×
Subiecte în articol: vaccin gravide Simona Vlădăreanu
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close