Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Energie pentru viitor | Dezvoltăm România Sustenabil

Energie pentru viitor | Dezvoltăm România Sustenabil

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:30 16 Mai 2023 Modificat la 12:30 16 Mai 2023
energie pentru viitor dezvoltam romania sustenabil
Energie pentru viitor | Dezvoltăm România Sustenabil Sursa foto: Antena 3 CNN

Țările de pe continent trebuie să reducă rapid consumul de gaz, petrol și electricitate - într-un efort comun, calculat, fără să genereze efecte în piață. România are planuri ambițioase și companii pregătite să le pună în practică. Cel mai mare producător de energie electrică din țară plănuiește investiții de miliarde de euro în proiecte sustenabile.

"Eforturile pentru sustenabilitate nu se opresc niciodată. Deși Hidroelectrica este o companie 100% verde, care utilizează energie regenerabilă pentru producția de energie electrică, pentru a aduce lumină în casele fiecăruia dintre noi, este nevoie de o strategie pe termen lung, este nevoie de investiții suplimentare.″, a spus Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Compania a alocat bugete importante pentru obținerea energiei regenerabile și își propune să diversifice portofoliul.

"Vrem să utilizăm toate sursele de energie verde, ne uităm chiar şi la producţia de hidrogen care pare să fie o tehnologie pe termen mediu și lung care poate asigura o tranziție către un sistem energetic și mai verde decât este acum.”, a mai spus Bogdan Badea.

Hidroelectrica a bugetat pentru următorii cinci ani în jur de două miliarde de euro- atât pentru investiții de la zero, cât și pentru modernizarea unor centrale aflate deja în uz.

"Avem în portofoliu 6,3 gigawati putere instalată în hidro și 108 megawati - putere instalată în vânt, în parcul eolian pe care îl avem în operare.”, a mai precizat preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Centrala de la Vidraru, un obiectiv emblematic al țării, se află deja în faza de licitație pentru modernizare. Sunt în pregătire licitații și pentru centralele Râul Mare-Retezat, Mărișelu și Brădișor.

"În ultimii ani încălzirea globală nu este doar un subiect de discuție cumva îndepărtat de noi. Lucrurile se întâmplă și, atunci, fiecare dintre noi are datoria să își reducă amprenta de carbon în activitățile de zi cu zi.", mai spune Bogdan Badea.

Soarele, vântul şi apa sunt resursele care pun în mișcare „motoarele” la Hidroelectrica.

"Investim în parcuri fotovoltaice flotante- vrem să utilizăm suprafaţa lacurilor pe care le avem în portofoliu şi pentru producţia adiţională de energie electrică.", a mai adăugat acesta.

Investiţiile prietenoase cu mediul sunt, implicit, prietenoase şi cu buzunarele consumatorilor casnici.

"În esenţă, toate investiţiile pe care le facem presupun un efort într-o primă fază, în ideea ca, pe termen lung, să avem facturi mai mici.”, a mai precizat preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Economie. Mediu. Societate. Sustenabilitatea are implicaţii importante în toate aspectele vieţii moderne, chiar dacă este un concept născut de mult timp, din valorile sănătoase pe care a fost clădită lumea.

Este una dintre soluţiile pentru problemele globale cu care ne confruntăm şi amprenta pe care o poate lăsa fiecare pe crâmpeiul de planetă pe care trăieşte.

  • 6,3 gigawati - putere instalată în hidro și 108 megawati - putere instalată în vânt
  • Soarele, vântul și apa – sursele de energie verde
×
x close