Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Energie verde pentru viitor | Dezvoltăm România Sustenabil

Energie verde pentru viitor | Dezvoltăm România Sustenabil

La margine de București, e un loc în care înfloresc copiii și care e deja pregătit pentru viitor.

Energie verde pentru viitor | Dezvoltăm România Sustenabil
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Sep 2022   •   16:41

"SOS Satele Copiilor oferă de peste 30 de ani îngrijire copiilor rămaşi fără grija părintească sau celor care riscă să piardă această grijă. Oferim programe de îngrijire alternativă, programe de prevenire a separării copilului de familie, proiecte educaţionale, dar şi programe dedicate tinerilor. În fiecare an, ajutăm peste 1000 de copii şi tineri", a declarat Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor.

Aici, în căsuțe cochete și la umbra copacilor, locuiesc 40 de copii de care părinții nu au mai avut grijă. Câte 6-7 într-o singură casă, se ajută ca frații și sunt îngrijiți de o mamă socială. E un loc special în România, fiind prima comunitate socială eficientă energetic și care produce energie electrică verde pentru consum.

Colaborarea dintre SOS Satele Copiilor și ENGIE a început în anul 2013. Atunci, compania, în parteneriat cu Habitat for Humanity, a reabilitat și eficientizat energetic 12 clădiri din cadrul satului.

În plus, până anul viitor, Engie va închide cercul, reabilitând alte două clădiri, care aveau nevoie de eficientizare energetică.

"Anul acesta au început deja lucrările la ceea ce spunem noi Clubul Copiilor, fiind o clădire destinată acivităţilor educaţionale, iar anul viitor urmează cea de-a doua clădire să fie reabilitată energetic. Acolo, vor fi activităţi de suport terapeutic", a mai explicat Diana Podaru.

Anul trecut, Engie a venit în sat cu o propunere și mai îndrăzneață: proiectul "Dă verde binelui", care a transformat Satul Copiilor în prima comunitate socială care își produce energia electrică verde.

Pe fiecare acoperiș au fost instalate câte 18 panouri, adică 270 în total și o capacitate energetică de 91 de kW. În plus, fiecare casă a fost dotată cu invertor și smart meter, pentru a eficientiza cât mai mult consumul.

"Este foarte important pentru noi acest proiect, în primul rând din punct de vedere financiar, pentru că economiile pe care noi le facem sunt în jur de 150.000 de euro, bani care ne ajută să îi creştem pe cei o mie de copii pe care îi avem în grijă", a completat Diana Podaru.

Proiectul "Dă verde binelui’" a reprezentat nu doar un ajutor, o adaptare la lumea modernă, ci și o șansă pentru copiii care cresc în satul SOS să învețe despre viitor.

"Proiectul Dă verde binelui este o ocazie extraordinară pentru copii să înveţe despre natură, despre un mediu sănătos, despre ce înseamnă să protejezi mediul înconjurător", a mai spus directorul general al SOS Satele Copiilor.

Și nu e totul. Comunitatea SOS Satele copiilor nu doar își va produce întreaga cantitate de energie de care va avea nevoie, ci va deveni curând prosumator și un exemplu. E și crezul Engie: Eficienţa energetică şi producţia de energie din resurse regenerabile sunt soluţia pentru un viitor verde.

×
Subiecte în articol: Dezvoltăm România Sustenabil Engie
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close