Antena 3 Economic Auto GM: Opel nu este de vânzare

GM: Opel nu este de vânzare

de G.S.    |    07 Oct 2012   •   15:32
GM: Opel nu este de vânzare
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Grupul american General Motors (GM) a anunţat că nu are de gând să vândă Opel, ca reacţie la informaţiile din presa italiană potrivit cărora Fiat ar fi fost interesat de preluarea companiei germane, transmite Bloomberg.
   
"Opel nu este de vânzare. GM susţine în totalitate Opel, o parte integrată a grupului la nivel global, vitală pentru succesul companiei în Europa", a declarat vicepreşedintele GM Steve Girsky, şeful operaţiunilor europene ale GM.
   
Cotidianul italian Il Sole 24 Ore a scris vineri că directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, pregăteşte preluarea Opel la un preţ "simbolic" dacă alianţa dintre GM şi PSA Peugeot Citroen (Franţa) nu vea avea succes. Ziarul nu a precizat sursa informaţiilor.
   
Reprezentanţii Fiat au refuzat să comenteze articolul.
   
GM a înregistrat, din anul 1999 până în prezent, pierderi de 16,8 miliarde de dolari în Europa. Opel a redus programul de lucru şi a planificat închiderea unei fabrici din Germania în 2016, din cauza impactului crizei datoriilor de stat din zona euro asupra industriei auto.
   
Parteneriatul GM - Peugeot, anunţat în luna februarie a acestui an, face parte din strategia GM de a-şi revigora operaţiunile din regiune. Companiile au ratat însă mai multe termene privind combinarea activităţilor de logistică şi aprovizionare, iar surse apropate situaţiei au declarat în luna septembrie că discuţiile privind dezvoltarea de produse şi producţia de piese auto în comun progresează lent, din cauza condiţiilor economice dificile.
   
Vicepreşedintele Peugeot Frederic Saint-Geours a declarat săptămâna trecută la Salonul Auto de la Paris că proiectele comune ale alianţei cu GM vor fi implementate înainte de sfârşitul anului. Contractele respective vor fi semnate până la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat recent General Motors.
   
Peugeot încearcă de asemenea să revină pe profit, pierderile companiei fiind estimate în prezent la 200 milioane euro pe lună. Grupul francez derulează un plan de 8.000 de concedieri, care se va încheia cu închiderea unei fabrici situată în apropierea Parisului.
   
Fiat a preluat în 2009 producătorul auto american Chrysler. Grupul italian a suspendat în acest an investiţiile în Italia şi a redus cheltuielile din Europa cu 500 milioane euro, amânând lansarea câtorva modele. Marchionne crede că piaţa auto europeană nu va reveni înainte de anul 2014. Fiat a încercat tot în 2009 să preia Opel.
   
Concernul italian a înregistrat în acest an pierderi de 700 milioane euro în Europa.

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close