Antena 3 CNN Economic Banci Băncile din Egipt s-au deschis duminică pentru prima dată de la izbucnirea protestelor

Băncile din Egipt s-au deschis duminică pentru prima dată de la izbucnirea protestelor

Băncile din Egipt s-au deschis duminică pentru prima dată de la izbucnirea protestelor
Sursa foto: Foto: in.ibtimes.com
06 Feb 2011   •   13:48

Banca centrală a Egiptului a transferat 5 miliarde de lire egiptene (854 milioane de dolari) în sistemul financiar pentru a se asigura că populaţia poate retrage fără probleme bani în prima zi de funcţionare a băncilor după manifestaţiile din ultima perioadă, transmite Bloomberg.
   
Banca centrală a folosit avioane miliare pentru a transporta banii, a declarat guvernatorul instituţiei, Farouk El-Okdah, pentru o televiziune de stat.
   
Banca centrală are rezerve de 36 miliarde de dolari şi garantează depozitele. Fiecare deţinător de cont poate retrage până la 50.000 de lire egiptene şi 10.000 de dolari într-o singură zi, iar creditorii au resurse pentru a acoperi cererea, a precizat banca naţională.
   
Băncile egiptene s-au descis duminică pentru prima dată în mai mult de o săptămână, iar guvernul intenţionează să reia luni licitaţiile de obligaţiuni. Depozitele din băncile egiptene însumează 937 miliarde lire (160 miliarde de dolari), potrivit datelor de la sfârşitul lunii noiembrie, din care 505 miliarde lire reprezintă economiile populaţiei.
   
Randamentele titlurilor de stat egiptene ar putea creşte cu circa 30%, potrivit analiştilor BNP Paribas Egipt. Credit Agricole CIB estimează că lira egipteană va piede 20% din valoare "pe termen scurt", iar indicatorii tehnici anunţă o depreciere de cel puţni 7% faţă de dolar în sesiunea de tranzacţionare de luni.
   
Sistemul financiar egiptean, la fel ca o mare parte din economie, a fost blocat în ultimele zile de protestele împotriva preşedintelui Hosni Mubarak. Manifestanţii cer demisia lui Mubarak, iar protestele au degenerat în violenţe de stradă în repetate rânduri.

×
Subiecte în articol: Egipt banci bani
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close