Antena 3 CNN Economic Biz News Fabrica murdară pe care politica celui mai puternic stat o maschează. "Viitorul e în mâna ta", perdeaua care implică sute de milioane de oameni

Fabrica murdară pe care politica celui mai puternic stat o maschează. "Viitorul e în mâna ta", perdeaua care implică sute de milioane de oameni

Fabrica murdară pe care politica celui mai puternic stat o maschează. "Viitorul e în mâna ta", perdeaua care implică sute de milioane de oameni
de O.P.    |    05 Sep 2012   •   10:32

Un mare analist a folost expresia: "Păpuşi în mâinile unui păpuşar" în corelaţie cu ceea ce se petrece în politică. "Oamenii de rând nu sunt decât nişte marionete, dirijate uşor către urnele de vot, mânaţi de vorbele dulci-amare care consolează sufletele pe moment", spune Sheldon Adelson.

Însă asta nu l-a împiedicat pe miliardarul american să pompeze sume impresionante de bani în campaniile electorale ale candidatului american Mitt Romney. Adelson şi-a construit imperiul pe seama a patru cazinouri de prestigiu care produc anual profituri ameţitoare.
Cu o avere estimată la 20 de miliarde de dolari, Adelson a oferit, împreună cu soţia lui, 36 de milioane de dolari unor ONG-uri sau Super PAC-uri (Super Political Action Committees*) care susţin campania lui Mitt Romney.

Miliardarul de 79 de ani îl susţine pe Romney pentru funcţia de preşedinte al SUA, deoarece republicanul ar reuşi, aşa cum a promis, să facă autorităţile chineze să slăbească, fie şi puţin, controlul asupra yuanului. Aceasta în condiţiile în care peste jumătate din profiturile imperiului său de jocuri de noroc provin de pe teritoriul Chinei, Adelson având patru cazinouri în Macau.

Astfel, milioanele pompate în campania lui Romney sunt sume foarte mici în comparaţie cu profitul de miliarde care ar urma să vină dacă republicanul ar ieşi preşedinte. Concret, dacă valoarea yuanului ar creşte în raport cu dolarul, aşa cum vrea Romney, chinezii care vin în cazinourile lui Adelson ar cheltui aceeaşi sumă de yuani, indiferent de rata de schimb valutar, însă, cum moneda s-a apreciat, ar fi un profit mai mare, a explicat analistul Grant Goversten pentru Bloomberg.

Chiar şi cu o apreciere a yuanului de 5% şi cu numai 50% dintre clienţii cazinourilor din Macau care vin cu yuani, Sheldon Adelson ar fi câştigat în prima jumătate a acestui an cu aproximativ 74 de milioane de dolari mai mult de pe urma afacerilor sale din China.

John Childs
, a cărui companie cu sediul în Boston face investiţii de portofoliu, ar câştiga, la rândul lui, miliarde de dolari dacă Mitt Romney îl învinge pe Obama şi scade impozitele aşa cum a promis. De aici şi cele 2,6 milioane de dolari pe care le-a donat unor Super PAC-uri care îl susţin pe Romney sau pe candidaţii republicani pentru un loc în Congresul SUA.



 

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close