Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul, în criză de lichidităţi! Băncile, greu de convins să împrumute statul cu 2 miliarde euro

Guvernul, în criză de lichidităţi! Băncile, greu de convins să împrumute statul cu 2 miliarde euro

Guvernul, în criză de lichidităţi! Băncile, greu de convins să împrumute statul cu 2 miliarde euro
10 Noi 2008   •   19:51

Guvernul are nevoie de 7 miliarde de lei până la sfârşitul anului pentru a-şi finanţa cheltuielile în creştere exponenţială, scrie Săptămâna Financiară în numărul apărut luni, 10 noiembrie. Necesarul s-a majorat de la 5 la 7 miliarde pe fondul neîncasării veniturilor prognozate. Ministrul economiei şi finantelor spune că a înregistrat pierderi de 1,5 miliarde în condiţiile în care restrângerea liniilor de finanţare ale băncilor a afectat activitatea companiilor.
Analiştii cred că previzunile de realizare a veniturilor bugetare au fost fanteziste, fiindcă acestea se vor situa mai aproape de 34, decat de 40% din PIB. Şi problema n-ar fi doar aceea că deficitul bugetar poate creşte la 3,5% din PIB, peste limita de 3% prevazută în Tratatul de la Maastricht, ci aceea că băncile sunt greu de convins, pe fondul crizei actuale de lichidităţi, să împrumute statul cu aproape două miliarde de euro.
Ba mai mult, statul şi companiile private se bat în egală măsură pe lichiditatea din piaţa internă, în situaţia în care cea externă este cvasiînchisă după deprecierea calificativelor României de către Standard & Poor?s şi Fitch sub nivelul de rating investiţional.
Citiţi articolul integral în Săptămâna Financiară

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close