Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce facem când suferim de hernie de disc în timpul sarcinii

Ce facem când suferim de hernie de disc în timpul sarcinii

Sarcina este, cu siguranță, cea mai emoționantă perioadă din viața unei femei. Este momentul în care simțim că suntem parte din această minunată creație: viața!

Ce facem când suferim de hernie de disc în timpul sarcinii
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2022   •   15:25

Așteptăm cu nerăbdare ca, după cele 9 luni, să ne ținem în brațe bebelușul și să ne bucurăm de mica minune apărută în familia noastră. Însă sarcina, pe cât de emoționantă, pe atât este de “bogată” în tot soiul de provocări.

Așa că, ceea ce ar trebui să reprezinte un moment fericit, de euforie și de speranță, se transformă adesea într-un moment de durere și neplăcere din cauza anumitor transformări în timpul sarcinii.

Multe femei experimentează grețurile de dimineață, picioare grele, nu suportă anumite alimente, mirosuri, au probleme cu dantura, chiar și cu tenul sau părul, însă mai sunt și femei care experimentează o neplăcută hernie de disc, și anume sciatica.

În timpul sarcinii, unei femei, pe măsură ce această condiție evoluează, îi este mult mai greu să se miște și să facă unele activități chiar banale. Dacă femeia experimentează și o hernie de disc, lucrurile se complică. Nu trebuie să aștepți ca durerea să fie insuportabilă. Trebuie să găsești o metodă de tratament specifică pentru sarcină, o alternativă sigură și naturală în timpul sarcinii. 

Sarcina este un factor de risc binecunoscut pentru sciatică. Într-adevăr, durerea lombară cunoscută și sub numele de sciatică este durerea experimentată de-a lungul nervului sciatic, adică simțită pe toată lungimea spatelui piciorului, foarte frecvent legată de compresia nervului de către o hernie de disc sau de un disc ciupit. Astfel că nervul iese între două vertebre lombare (L4-L5 sau L5-S1) și este comprimat la acest nivel. Durerea este de la moderată până la acută. 

La fel ca obezitatea, sarcina crește presiunea asupra zonei spatelui inferior și, prin urmare, accentuează compresia discului. Vertebrele se unesc și nervul care iese între cele două este ciupit. Acest lucru provoacă o durere sciatică. Afecțiunea este frecventă și în situații normale, însă se poate accentua în timpul sarcinii și este cunoscută sub denumirea de sciatica de sarcină. Când nervul sciatic este comprimat, provoacă dureri severe de spate, dureri care se pot răspândi în zona pelvisului, la spatele picioarelor și la gambe.

În timpul sarcinii, femeile însărcinate secretă câțiva hormoni care permit corpului să se adapteze la creșterea fătului în uter. Unul dintre acești hormoni este relaxina, un hormon peptic (este secretat de ovarele femeii). În timp ce progesteronul întărește pereții pelvisului în pregătirea pentru travaliu și oprește contractarea uterului, relaxina ajută la relaxarea ligamentelor pubiene și înmoaie și lărgește deschiderea colului uterin. Relaxina este necesară pentru a permite bebelușului să treacă prin pelvis în timpul nașterii, dar efectele acestui hormon nu sunt doar localizate în pelvis. Nivelul de relaxină continuând să crească pe măsură ce sarcina progresează, face femeile mai vulnerabile la deteriorarea ligamentelor din cauza hiperlaxitatii .

Două structuri majore ajută la susținerea articulațiilor: mușchii și ligamentele. Dacă ligamentele sunt acum într-o stare mai relaxată, principalul factor care susține articulațiile sunt mușchii. Pentru multe femei însărcinate, întărirea mușchilor care ajută la susținerea spatelui inferior și a pelvisului nu este doar esențială pentru a ajuta în timpul travaliului, dar ajută și la susținerea spatelui și a pelvisului atât înainte de travaliu, cât și pentru perioada de după naștere. 

Durerile de spate care pot apărea în timpul sarcinii pot fi și rezultatul slăbiciunii musculare din cauza posturii în continuă schimbare și din cauza abdomenului în expansiune care comprimă apoi articulațiile coloanei vertebrale. 

Sarcina este unul dintre factorii de risc pentru sciatică. Într-adevăr, greutatea uterului crește presiunea exercitată asupra articulațiilor spatelui, bazinului și coloanei vertebrale. În unele cazuri, este cauzată de o hernie de disc.

Nervii sunt ciupiți și provoacă afecțiunea numită și nevralgie sciatică sau sciatalgie. Este important să diferențiem sciatica de durerea de spate simplă de sarcină. Durerea de spate este de scurtă durată, în timp ce sciatica este o durere persistentă care afectează diferite zone ale corpului, în principal spatele. 

Senzațiile provocate de sciatică de sarcină sunt multiple, atât la gravide, cât și la persoanele care au această afecțiune. Astfel, vom experimenta senzația de picioare grele destul de des. Apoi inflamația nervului sciatic provoacă o senzație de arsură la nivelul coloanei vertebrale și a spatelui, furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor, până la dureri pelvine violente. Pentru a contracara afecțiunile asociate cu sciatica, este indicat să adopți un stil de viață adecvat și să eviți anumite practici precum ridicarea de greutăți, eforturile violente, purtarea pantofilor cu toc, lucruri oricum neindicate în timpul sarcinii și din alte considerente.

În afara sarcinii, tratamentul sciaticii se reduce la prescrierea de antiinflamatoare și analgezice.

Cu toate acestea, contraindicate în timpul sarcinii, medicamentele nu sunt prima soluție. Metoda de tratament pentru sciatica în timpul sarcinii trebuie prescrisă doar de un medic specialist, care îți va indicat exerciții sau un anumit tip blând de masaj care îți va permite să nu mai ai probleme legate de sciatica de sarcină.

Deși insuportabilă, această durere de spate poate fi redusă prin practicarea unor gesturi simple. Adoptarea unei posturi mai bune te va ajuta să reduci durerile de spate. Folosește perne dacă este necesar, atunci când stai pe scaun sau în pat în șezut.

Dacă stai în fotoliu sau pe canapea, în fața televizorului, schimbă poziția la fiecare 30 de minute. 

Mișcă-te atât de mult cât poți și când ai ocazia, pentru că poziția șezut favorizează o postură proastă și nu îți atenuează în niciun fel durerile de spate. 

Evită treburile casnice excesive și nu ridică nimic greu. De asemenea, înotul poate ameliora, de asemenea, disconfortul și este unul dintre cele mai recomandate sporturi în timpul sarcinii. După ce vei naște, această afecțiune este posibil să dispară de la sine. Dacă nu, mergi la un medic specialist în ortopedie-kinetoterapie pentru un tratament mai eficient.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close