Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce înseamnă XAU și cum se calculează

Ce înseamnă XAU și cum se calculează

Vei vedea pe site-urile financiare și la casele de schimb valutar prescurtarea XAU. Ce înseamnă? Este vorba despre rata de schimb aur, pentru lingouri de aur certificate sau monede din același metal prețios.

Ce înseamnă XAU și cum se calculează
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    12 Aug 2022   •   12:41

Greutatea lor este măsurată în uncii troy (oz) sau grame (g). O uncie troy este echivalentul a 31.1034768 grame. Codul standard pentru o uncie troy de aur este ISO 4217.

Rata de schimb aur XAU pe piețele valutare

Te poți întreba ce căuta un metal printre valute, care reprezintă bani utilizați în diferite țări ale lumii. Din cele mai vechi timpuri aurul a fost utilizat ca unitate de schimb comercial și a reprezentat simbolul valoric pentru tranzacții economice și financiare, vânzare-cumpărare de active, proprietăți, terenuri ș.a.

Aurul este un metal prețios, o marfă și totodată o monedă de schimb universală. De aceea este în continuare folosit ca etalon pe piața valutară și este considerat o investiție sigură pe termen lung, mai ales în perioade de incertitudine economică și geopolitică. Alte metale tranzacționate în mod similar sunt argintul, platina și cuprul. Simbolul pentru rata de schimb a argintului este XAG, iar la cupru se utilizează acronimul XCP.

Se poate observa să evoluția cursului pentru gramul de aur este în general mai stabilă decât cea a valutelor consacrate: euro, dolari americani, franci elvețieni ș.a. Se poate spune că XAU este un indicator pe termen lung al nivelului de stabilitate macroeconomică în diferite țări, uniuni comerciale și piețe financiare transfrontaliere.

Cum se calculează rata aur XAU

Cursul valutar pentru aur se calculează în raport de dolarul american (USD). Valoarea lingourilor și a monedelor de aur este dată de puritatea metalului, măsurată în karate, sau în formă prescurtată “k”. Pe o scală de la 1 la 24, aurul este marcat cu această caracteristică folosită pentru diferențiere: 9k, 10k, 12k, 14k sau 22k.

Pentru 9k putem spune că avem 9/24 părți de aur în componența aliajului, deci o puritate de 37,5%, iar 10k asigură o puritate de 41,7%.. Un lingou de aur marcat 12k are puritate 50%, iar ștanțarea 24k reprezintă garanția cele mai mari purități, aproape de 100% aur în componență. Din valoarea XAU se poate calcula ușor prețul gramului de aur, prin împărțirea la 31,1 (diferența dintre uncie troy și gram).

Ca să afli detaliile necesare pentru tranzacții cu acest metal prețios, consultă informațiile despre cursul gramului de aur. Vei vedea conversiile XAU în diferite valute și fluctuațiile în timp real, așa cum apar ele pe piețele financiare internaționale.

Astfel vei putea tranzacționa aur, fie că este vorba despre CFD-uri cu activ suport pe aur sau ETF-uri pe aur. CFD-urile reprezintă contracte pentru diferență (Contract For Difference), care îți permit să faci investiții bursiere și să speculezi fluctuațiile de prețuri pe piața aurului. ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție de active tranzacționate de brokeri pe diverse burse. Poți să le cumperi ca acțiuni individuale și să beneficiezi de evoluțiile pozitive ale pieței.

×
Parteneri
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close