Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Materiale textile pentru perdele și draperii: cum să le alegi

Materiale textile pentru perdele și draperii: cum să le alegi

Draperia este un element de design care poate schimba complet aspectul vizual al unei camere, însă dispune și de o caracteristică tehnică, de utilitate.

Materiale textile pentru perdele și draperii: cum să le alegi
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mar 2023   •   15:38

Probabil că nu doar o dată ai vrut să te bucuri de mai multe ore de somn netulburate într-o zi relaxantă de weekend, însă perdelele sau draperiile pe care le-ai ales neinspirat te-au împiedicat să faci asta.

Atunci când alegi materialele textile pentru perdele și draperii, printre cei mai importanți factori pe care trebuie să îi ai în vedere se numără stilul decorativ pe care l-ai ales pentru camera respectivă, luminozitatea și intensitatea culorilor, precum și calitatea materialului. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi materialele textile potrivite pentru perdelele și draperiile din casa ta.

Materialele textile potrivite pentru draperii

Calitatea materialului este esențială atunci când alegi în general orice produs textil, iar perdelele și draperiile cu siguranță nu fac excepție de la această regulă. Deoarece acestea sunt niște elemente pe care le vei folosi zilnic, trebuie să fie fabricate din materiale textile rezistente la uzură și să aibă o textură plăcută la atingere. De asemenea, materialul ar trebui să nu se decoloreze sau să se deterioreze prea ușor în timp, fie că este vorba despre efectul pe care bătaia soarelui îl are asupra lui sau spălarea.

Designul camerei tale poate influența alegerea materialelor textile pentru perdele și draperii, cât și modelul acestora. Fiind un element de decor, acesta trebuie integrat armonios în designul deja existent, îmbinându-se cu mobilierul. Pentru un design în stil clasic, specialiștii recomandă materiale precum bumbacul sau mătasea pentru perdele și draperii. În schimb, dacă designul camerei este unul ceva mai modern, poți opta atât pentru materiale fine, cât și materiale mai dure, care contrastează cu un decor modern sau minimalist, creând o compoziție extrem de interesantă.

Alege perdele în funcție de intensitatea culorilor și a luminii

Intensitatea culorilor poate fi un alt factor important în alegerea materialelor textile pentru perdele și draperii. Atunci când alegi să decorezi o cameră cu o galerie dublă de perdea, ce permite atât montarea unei perdele, cât și a unei draperii, poți jongla extrem de ușor atât din punct de vedere vizual, cât și al utilității. Dacă camera ta este luminată natural, poți alege o perdea în culori pudrate neutre, în timp ce draperia poate fi într-o culoare mai închisă. Astfel, designul camerei capătă luminozitate, iar draperiile te vor apăra eficient de lumina naturală mult prea puternică. La polul opus, dacă camera ta nu se bucură de extrem de multă lumină naturală, poți opta pentru culori mai îndrăznețe, atât timp cât se integrează elegant cu restul aranjamentului.

Materiale ușor de curățat

Fiind vorba despre niște materiale textile care sunt extrem de aproape de geamuri, praful, ploaia și alte elemente de murdărie pot ajunge cu ușurință pe material. Pentru că nu este recomandat pentru orice material textil să îl speli excesiv, poți opta pentru materiale ușor de curățat, precum bumbacul sau microfibra, pe care le poți curăța local cu o cârpă umedă.

O altă funcție care nu este atât de prezentă în discuțiile ce țin de alegerea draperiilor este cea de reglare a temperaturii. Desigur, o draperie de calitate poate opri căldura excesivă a soarelui din zilele toride de vară. În același timp, dacă ai nevoie de o izolare termică mai bună, poți alege perdele și draperii dintr-un material gros, precum catifeaua sau brocartul. Aceste elemente pot opri eficient lumina soarelui, în timp ce păstrează în interior căldura, lucru ideal pentru anotimpul rece.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close