Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Tipuri de pompe submersibile și ce trebuie să știi despre ele

Tipuri de pompe submersibile și ce trebuie să știi despre ele

În multe zone din țară, alimentarea locuințelor sau a spațiilor industriale cu apă curentă nu este posibilă din cauza inexistenței unui sistem de distribuție. Prin urmare, oamenii aleg să folosească pompe submersibile ca să-și procure apa dintr-o sursă proprie–fântână, lac, iaz ori izvor.

Tipuri de pompe submersibile și ce trebuie să știi despre ele
Sursa foto: P2.piqsels
de Georgiana Adam    |    02 Aug 2021   •   16:38

Aceste aparate multifuncționale, deosebit de rezistente, reprezintă cea mai bună opțiune pentru pomparea apei de la adâncimi mari.

Pompele submersibile pot fi utilizate în cadrul oricărui tip de aplicații, atât pentru uz casnic dar și în scop comercial, agricol sau industrial. Totuși, înainte de a achiziționa pompe submersibile, trebuie să știi ce tipuri de produse există și care este principiul lor de funcționare.

Tipuri de pompe submersibile

Dacă locuiești la casă și vrei să beneficiezi de apa din subteran, fără să depui prea mult efort, este indicat să folosești o pompă submersibilă.

Un astfel de dispozitiv se dovedește o alegere ideală pentru asigurarea apei curente în interiorul locuinței, dar și pentru irigarea grădinii sau alte activități. Însă, datorită diverselor tehnologii implementate, pompele submersibile se împart în mai multe categorii:

În funcție de sursa de apă

  • Pompe submersibile pentru fântâni

Aceste dispozitive se introduc la mare adâncime în fântânile proprii din gospodării și au rolul de a împinge apa la suprafață. Sunt pompe fixe, care se pot utiliza în aceeași poziție pentru o perioadă îndelungată de timp.

  • Pompe submersibile pentru apă de suprafață

Deși, pot împinge de zece ori mai multă apă decât pompele submersibile pentru fântâni, cele pentru apă de suprafață nu se pot folosi la adâncimi mari.

Ele se pot muta cu ușurință în diverse locuri și se utilizează doar dacă în apropiere există lacuri, iazuri ori alte recipiente din care poate fi preluată apa.

În funcție de puritatea apei

  • Pompe submersibile pentru apă curată

Folosite, de obicei, în fântâni, pompele submersibile pentru apă curată împing lichidul necesar consumului menajer sau irigațiilor spre exterior. Fiecare dispozitiv în parte funcționează ținând cont de anumite specificații cu privire la impuritățile din apă.

  • Pompe submersibile pentru ape murdare

Atunci când apa prelucrată conține reziduuri, depuneri ori impurități este recomandat să se utilizeze pompe submersibile pentru ape murdare. Rezistente la coroziune, acestea fac față extragerii de ape dure.

  • Pompe submersibile pentru ape murdare, cu tocător

Spre deosebire de alte tipuri de pompe submersibile, acestea se folosesc în apele murdare, care conțin foarte multe impurități. Dispozitivele pot toca reziduurile din toalete sau fose septice, însă, se pot utiliza și în domeniul construcțiilor ori în alte locuri cu apă în care există corpuri solide.

În funcție de modul în care acționează

  • Pompe submersibile cu ejector

Au o presiune crescută, împing fluidele de mare vâscozitate și sunt potrivite pentru băile și bucătăriile de la demisol.

  • Pompe submersibile cu turbină

Asigură o presiune sporită și se utilizează în fântânile foarte adânci. Pot fi instalate pentru deservirea caselor și pentru irigații.

  • Pompe submersibile cu plutitor

Pot fi pompe de suprafață, care funcționează prin centrifugare, precum și pompe de mare adâncime, ideale pentru case.

  • Pompe submersibile cu presostat

Acestea dispun de un sistem electronic care reglează presiunea de lucru și pot fi folosite în sistem de hidrofor, dacă distanța dintre pompă și locul deservit este una mare.

Ce trebuie să știi despre pompele submersibile

O soluție excelentă pentru zonele în care nu există o rețea de apă curentă, pompele submersibile sunt eficiente și economice.

Dispozitivele se scufundă în lichidul care trebuie pompat și care, totodată, are rolul de a le răci. Spre deosebire de un hidrofor, care are nevoie de energie electrică pentru a funcționa, pompele submersibile se folosesc de presiunea directă a apei pentru a o ridica.

Nu fac zgomot, nu au nevoie de o cameră tehnică precum hidroforul și sunt foarte rezistente la apă.

Pompele submersibile permit procurarea apei rapid și gratuit, dintr-o sursă proprie. Aceste dispozitive sunt fiabile, oferă o mulțime de avantaje și pot fi utilizate în orice mediu unde nu există alimentare cu apă curentă.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close