Antena 3 CNN Economic Dolarul a depășit valoarea Euro în Romania | Care sunt consecințele economice: "Lucrurile arată destul de bine"

Dolarul a depășit valoarea Euro în Romania | Care sunt consecințele economice: "Lucrurile arată destul de bine"

Valoarea dolarului american a depăşit-o astăzi pe cea a euro, în România. Un dolar este astăzi cotat la 4,92 de lei, în timp ce un euro a fost cotat la 4,88 de lei. De altfel, moneda europeană continuă să piardă din valoare în faţa dolarului, o situaţie nemaintâlnită în ultimii 20 de ani.

Dolarul a depășit valoarea Euro în Romania | Care sunt consecințele economice: "Lucrurile arată destul de bine"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    23 Aug 2022   •   14:22

Agenţiile financiare internaţionale estimează că euro va ajunge până la finalul acestui trimestru la 0,95 de dolari. Consecința directă este creșterea prețurilor, în special a celor la produse petroliere, ceea ce va alimenta inflația.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, la Antena 3, care vor fi consecințele asupra economiei românești.

"În primul rând trebuie să ne uităm la prețul petrolului, pentru că este exprimat în dolari. Și cu cât dolarul este mai puternic, cu atât prețurile la pompă vor fi mai mari. Și, din păcate, trendurile merg către o apreciere a prețului petrolului în această perioadă. 

Legat de moneda euro, această depreciere reflectă îngrijorările investitorilor în privința situației de la iarnă. Pentru că toată lumea se teme că Europa va avea de suferit crunt de pe urma războiului economic cu Rusia, în contextul opririi conductei de gaze și petrol, în perspectiva iernii care urmează.

Pentru România, lucrurile arată destul de bine. Moneda națională se întărește în fața euro, suntem la 4,88. Avem românii care au venit în această perioada în vacanță, în țară, cu euro, și au schimbat, și au influențat cursul. Și mai sunt băncile care iau credite cu dobânzi foarte mici de la Banca Central Europeană și vin apoi și schimbă în lei și depun aici în depozite cu dobânzi foarte mari.

Este posibil că această tendință de apreciere a monedei naționale să continue, măcar o lună, atâta timp cât piețele nu se reglează, din punct de vedere al percepției legate de moneda europeană.", a explicat Adrian Negrescu.

×
Subiecte în articol: dolarul euro Adrian Negrescu
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close