Antena 3 CNN Economic Fenechiu promite constructorilor de la metrou 400 milioane lei

Fenechiu promite constructorilor de la metrou 400 milioane lei

Fenechiu promite constructorilor de la metrou 400 milioane lei
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    19 Mar 2013   •   23:32

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, aflat marţi într-o vizită pe şantierul tronsonului de metrou al Magistralei 5, a constatat că în prezent "nu se lucrează" şi a promis constructorilor alocarea unor fonduri de 400 milioane lei în 2013, din care circa 100 milioane lei din timbrul de mediu.

"Eu înţeleg că dumneavoastră aţi putea lucra în acest an în total de 600 milioane lei. 600 de milioane lei nu pot să vă promit, dar măcar 400 milioane lei cred că putem să alocăm. Eu încerc să găsim soluţia să alocăm 250 de milioane lei în luna iunie, dar pentru asta vreau să văd că la rectificare freza a pornit", a spus Fenechiu, aflat pe şantierul viitoarei staţii de metrou de la Academia Militară, potrivit Mediafax.

Ministrul a spus că a avut discuţii cu premierul Victor Ponta şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, iar în iunie va exista o rectificare bugetară, unde vor fi alocate noi fonduri pentru lucrări.

"Vorbim deocamdată de două operaţiuni. O alocare de 104 milioane lei printr-o ordonanţă de urgenţă pe care o vom promova săptămâna viitoare, şi alocarea tuturor fondurilor care au fost repartizate pentru acest an în primul semestru, aşa încât la rectificarea din iunie, care sperăm să fie o rectificare pozitivă, să putem să mai alocăm o sumă. Cererea mea către Guvern va fi de minim 250 de milioane lei, pentru ca aceste utilaje să poată lucra la capacitate şi să putem să mergem cu ele până la capăt", a spus Fenechiu.

Întrebat de unde va proveni suma de 104 milioane lei, oficialul a afirmat: "De la Guvern, de la timbrul de mediu". Timbrul de mediu - care are valori de la sub 50 de euro, pentru un autoturism nou Euro 5, la peste 2.500 de euro, pentru unul Euro 3 de 10 ani - a intrat în vigoare vineri.

Prin aplicarea timbrului de mediu, Fondul de Mediu este estimat să crească faţă de 2012 cu 100 de milioane de lei, dacă românii vor cumpăra aceleaşi tipuri de maşini. Suma care ar trebui să ajungă la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), din încasarea timbrului de mediu pe 2013, este estimată astfel la 700 de milioane de lei.

După finalizarea structurii, urmează să fie contractate lucrările electrice, de amenajare şi dotări, pentru care Fenechiu doreşte contractarea de fonduri europene.

Ponta a afirmat săptămâna trecută că lucrările de construcţie la linia de metrou Universitate-Drumul Taberei vor continua cu finanţare asigurată dintr-un credit BEI şi din fonduri guvernamentale.

Metrorex a semnat în martie 2011 un contract pentru execuţia tronsonului Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 de metrou cu un consorţiu condus de compania italiană Astaldi, termenul prevăzut la vremea respectivă pentru deschiderea tronsonului fiind 2014. Din consorţiu mai fac parte FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România).

Contractul are valoarea de 215 milioane euro, fără TVA. Tronsonul va avea nouă staţii, în lungime de 6,2 kilometri, şi va deservi 200.000 de locuitori.

Întrebat despre Magistrala 6 - legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Otopeni) -, Fenechiu a spus că în prezent acest tronson se află în stadiul de proiectare, fiind vizată atragerea de fonduri europene pentru finanţarea lucrărilor.

Metrorex a planificat cheltuieli pentru investiţii de 299,7 milioane lei în acest an, comparativ cu valoarea de 779 millioane lei programată în 2012, şi estimează pierderi de 24,8 milioane lei, potrivit proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs.





×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close