Antena 3 CNN Economic Imobiliare 1,3 milioane de români ar putea ajunge în instanţă pentru neplata TVA-ului la tranzacţiile imobiliare

1,3 milioane de români ar putea ajunge în instanţă pentru neplata TVA-ului la tranzacţiile imobiliare

1,3 milioane de români ar putea ajunge în instanţă pentru neplata TVA-ului la tranzacţiile imobiliare
Sursa foto: tva
28 Ian 2010   •   12:34

1,3 milioane de români ar putea ajunge în instanţă din cauza neplăţii TVA-ului la tranzacţiile imobiliare. Printre ei se numără şi dezvoltatori cu mii de apartamente vândute, precum şi simpli cumpărători. În jur de un milion de români care au cumpărat locuinţe noi şi terenuri construibile începând cu anul 2002 riscă să se aleagă cu contractele de vânzare-cumpărare suspendate şi să ajungă în instanţă, chemaţi de vânzătorii urmăriţi la rândul lor de Fisc, scrie Gândul.

Totodată, cumpărătorii ar putea plăti 19% în plus peste preţul proprietăţii cumpărate, adică Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) aferentă tranzacţiei. Aceasta este promisiunea dezvoltatorilor şi vânzătorilor de terenuri, care nu le-au perceput TVA la vânzarea proprietăţii, deoarece că autorităţile nu le-au transmis procedura, spun aceştia.

O parte dintre aceştia sunt siliţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să plătească retroactiv aceşti bani, doar pentru tranzacţiile dintre 2006 şi 2008.

"Fiscul ar fi trebuit să aplice legea încă de la început, atunci când creştea piaţa imobiliară. E clar că statul a greşit, dar a greşit flagrant. Nu cred că intenţionat, dar a fost o neglijenţă foarte condamnabilă", spune avocatul Gabriel Biriş.

Biriş îi susţine pe cei 7.145 de persoane fizice controlate de autorităţi, care au întocmit 85.442 de astfel de tranzacţii între 2006 şi 2008. Per total, acestea ar avea de achitat la bugetul de stat circa 14,8 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro) pentru cele 85.400 de tranzacţii imobiliare "cu probleme".

Acţiunea este considerată ilegală de cei vizaţi, pentru că legea nu e clară în perioada respectivă. Prevederea a căpătat caracter complet abia de la 1 ianuarie 2010.

În prezent, o parte dintre dezvoltatorii controlaţi de Fisc s-au reunit în Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), pentru a-şi soluţiona problemele cu statul.

"Reprezentăm interesele a 300.000 de oameni care au făcut mai mult de două tranzacţii imobiliare şi ale celor 10.000 de persoane cu peste cinci tranzacţii, toate peste pragul de 35.000 de euro, începând cu 2002", spune Garbis Kehaian, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei.

Dacă metoda diplomatică nu va avea succes, membrii APAF sunt decişi să dea statul în judecată.Aceştia poartă deja discuţii Bruxelles, "în cazul în care în România nu se vor face auziţi".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: TVA
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close