Antena 3 CNN Economic Importanța infrastructurii urbane pentru succesul mediului de afaceri

Importanța infrastructurii urbane pentru succesul mediului de afaceri

Pandemia de coronavirus nu a trecut, însă viaţa îşi urmează cursul şi multe activităţi revin, pas cu pas, la o stare de fapt mai mult sau mai puţin normală, după criteriile de dinainte de COVID.

Importanța infrastructurii urbane pentru succesul mediului de afaceri
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    28 Iul 2021   •   10:21

Una dintre întrebările care îi pun pe gânduri atât pe angajaţi, cât şi pe angajatori este cum va arăta sistemul de lucru după un an de zile în care mare parte din forţa de muncă a stat acasă sau a lucrat remote.

Ei bine, potrivit unui studiu realizat de compania de imobiliare Colliers International, românii preferă să lucreze în sistem hibrid, un mod de lucru care combină munca la birou şi munca remote.

Iar această stare de fapt arată că, pe lângă spaţiile de birouri care trebuie dezvoltate în aşa fel încât să asigure buna funcţionare a organizaţiilor în timpul pandemiei şi după încheierea ei, e nevoie şi de o infrastructură urbană care să poată susţine performanţa mediului de afaceri.

Un concept bun de afaceri poate să apară oriunde, însă are nevoie de un mediu optim pentru a se dezvolta, iar angajaţii sunt cei care contribuie într-o mare măsură la reuşita lui.

De aceea, infrastructura pe care un oraş o pune la dispoziţia mediului de afaceri e esenţială pentru atragerea celor mai talentaţi oameni şi pentru păstrarea lor pentru un timp cât mai îndelungat.

Iată care sunt cele mai importante părţi componente ale infrastructurii urbane a căror dezvoltare este critică pentru mediul de afaceri:

  • Transporturile. În Bucureşti, metroul e unul dintre marile avantaje ale angajaţilor care preferă transportul public pentru a se deplasa de acasă la lucru şi invers. În alte oraşe, calitatea drumurilor e esenţială, în primul rând pentru transportul mărfurilor şi în al doilea pentru angajaţi. La fel şi căile ferate, iar prezenţa unui aeroport în apropiere oferă un avantaj important.

  • Comunicaţiile, în special telecomunicaţiile. Într-o vreme în care sunt tot mai puţine companii care nu au nevoie de reţele IT pentru a funcţiona, pentru a se coordona sau pentru a intra în contact cu restul lumii, telecomunicaţiile sunt una dintre pietrele de temelie ale dezvoltării unei afaceri competitive.

  • Serviciile. Aici intră sănătatea, salubritatea şi colectarea şi eliminarea deşeurilor, dar şi accesul cât mai facil la magazine, servicii bancare, la activităţi pentru timp liber şi divertisment. Toate laolaltă creează un mediu propice care transformă o zonă urbană într-un centru ideal pentru dezvoltarea şi creşterea mediului de afaceri.

  • Zonele rezidenţiale şi spaţiile de lucru. Aici e de la sine înţeleasă nevoia de a locui şi de a lucra în clădiri sigure din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere sanitar, după pandemia de coronavirus care încă afectează lumea. E important pentru toată lumea ca şi condiţiile de acasă, şi cele de la birou să fie unele demne de secolul 21.

Acum că am lămurit care sunt elementele de bază ale unei infrastructuri urbane ce poate ajuta mediul de afaceri să se dezvolte, iată care sunt beneficiile pe care le oferă companiilor.

Contribuie la motivarea angajaţilor

În ziua de astăzi, salariul nu mai este singurul criteriu care poate convinge un potenţial angajat să semneze contractul de muncă.

Beneficiile extrasalariale au rolul lor, la fel şi condiţiile de lucru şi posibilităţile pe care le oferă un oraş, fie că e vorba de oportunităţi de muncă, fie că e vorba de petrecerea timpului liber. O infrastructură urbană bine dezvoltată înseamnă un mediu optim în afara biroului şi o calitate a vieţii superioară.

În acelaşi timp, condiţiile existente la locul de muncă pot face diferenţa între un angajat fericit şi unul care își face treaba cu dificultate şi abia aşteaptă să se vadă ieşit pe uşă la finalul programului.

Pentru clădirile de birouri există deja IMMUNE Building Standard™, o un sistem de certificare a clădirilor care propune un set de135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură şi operaţionale, cu rolul de a îmbunătăţi protecţia sanitară şi condiţiile generale de lucru în spaţiile de birouri.

Creează un mediu atractiv pentru talente din alte localităţi

Cluj-Napoca este unul dintre exemplele româneşti cele mai bune atunci când vine vorba despre conexiunea dintre infrastructură şi atragerea celor mai buni angajaţi pentru companiile care au sediul acolo.

Măsurile implementate local în ultimii ani au transformat oraşul într-un centru regional care concurează cu Bucureştiul, iar asta spune multe despre modul în care infrastructura urbană poate contribui la succesul mediului de afaceri.

Calitatea vieţii este unul dintre factorii cei mai importanţi pentru un potenţial angajat, iar faptul că are acces la cele mai bune servicii poate fi un motiv suficient pentru un potenţial talent să aleagă un oraş dezvoltat în locul unuia unde infrastructura lasă de dorit, chiar dacă renunţă, astfel, la un salariu mai mare.

Reduce timpul petrecut de angajaţi spre şi de la serviciu

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană în 2020, românii petrec în fiecare an, în medie, câte 32 de ore blocaţi în trafic.

Asta se întâmplă din cauza lipsei autostrăzilor, a drumurilor proaste, a lipsei pasajelor pietonale şi a străzilor prea mici pentru numărul mult prea mare de autoturisme. În marile oraşe, sunt oameni care pierd două ore în trafic zilnic, mergând câţiva kilometri la lucru şi înapoi acasă.

Investiţiile în infrastructură ar putea elimina măcar o parte din timpul pierdut în trafic, fie prin crearea unui sistem de transport public eficient, prompt şi pe care oricine se poate baza, fie prin dezvoltarea reţelei de drumuri.

Cu siguranţă, un angajat care are de ales va opta pentru o companie aflată într-un oraş optimizat din punctul de vedere al traficului: timpul câştigat e un beneficiu tot mai important, căci el poate fi petrecut alături de cei dragi sau cu activităţi mai plăcute.

Dincolo de avantajele prezentate mai sus, beneficiile unei infrastructuri sănătoase şi moderne se reflectă şi asupra companiilor, nu doar asupra angajaţilor.

Logistica, de exemplu, este influenţată direct de calitatea drumurilor, de telecomunicaţii, iar în secolul 21, cuvântul de ordine pentru cei care vor să rămână competitivi este „rapiditate”.

Pentru ca lucrurile să ajungă însă într-un punct favorabil, trebuie să se implice mai mulţi factori, de la administraţiile locale şi până la clasa politică.

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close