Antena 3 CNN Economic Preț carburanți 2020. Situație paradoxală pentru România

Preț carburanți 2020. Situație paradoxală pentru România

Preț carburanți 2020. Situație paradoxală pentru România
03 Dec 2019   •   15:45

Prețul carburanților se va modifica de la 1 ianuarie 2020.

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a dat un raport de admitere unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, prin care începând cu 1 ianuarie 2020 supraacciza la carburanţi operată din cursul anului 2017 va fi eliminată.

Supraacciza la carburanți are o valoare de șapte eurocenți pe litru. Ea a fost introdusă în 2014, a fost scoasă la începutul lui 2017 și apoi reintrodusă, în toamna aceluiași an, dar taxa nu a mai fost exprimată în euro, ci în lei-de fapt Guvernul a schimbat atunci modul de calcul al accizelor la carburanți: au fost "dezlegate" de cursul valutar și exprimate în lei. Atunci, această supraacciză a fost de 32 de bani pe litru. 

Eliminarea acestei ”supraaccize” nu se poate face însă și practic, deoarece nivelul accizelor ar scădea sub cel minim impus de UE. Asfel că, pentru a putea scădea, accizele ar trebui întâi să crească.

Ministerul Finanțelor nu a publicat însă pe site nici acum noile niveluri ale accizelor, aplicabile de la 1 ianuarie 2020, deși în teorie trebuia să facă acest lucru până la data de 20 octombrie.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close