Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Gătit la costum Bucătăria se face în paşi de dans în ediţia 4 "Gătit la costum". Cezar Ouatu, invitatul special din această ediţie

Bucătăria se face în paşi de dans în ediţia 4 "Gătit la costum". Cezar Ouatu, invitatul special din această ediţie

În cea de-a patra ediție "Gătit la costum", gustul și mirosul din farfurie s-au îmbinat savuros cu muzica, pasiunea pentru gătit și amintirile de odinioară ale lui Cezar Ouatu, invitatul special al ediției.

Bucătăria se face în paşi de dans în ediţia 4 "Gătit la costum". Cezar Ouatu, invitatul special din această ediţie
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    31 Oct 2021   •   14:00

Invitatul celei de-a patra ediții nu este străin de cuvântul bucătărie, ba chiar gătește de fiecare dată când are ocazia, atât pentru familie, cât și pentru prieteni. Gazda emisiunii "Gătit la costum" a fost pusă într-o oarecare dificultate, mai ales că avut alături un adevărat împătimit în tainele culinare. Provocarea gastronomică nu a fost una ușoară, dar, în final, Ștefan a reușit să-și impresioneze invitatul special.

Preparatul copilăriei lui Cezar Ouatu este un preparat de bază în bucătăria românească tradițională. Povestea ardeilor umpluți cu carne bine aromată și orez din plin, amintește pentru cei mai mulți dintre noi, de copilăria la țară, atunci când bunica pregătea încă din zorii zilei mâncarea pentru prânz. Amintirea acelui miros inconfundabil emanat de ardeii umpluți pe foc, parcă ne face să ne mai dorim să pășim pragul casei bunicilor și să resimțim gustul copilăriei.

Provocarea pentru Ștefan a fost să rememoreze amintirea unei copilării marcate de mirosul ardeilor umpluți pregătiți de mama lui Cezar. 

Rețeta din acest weekend este o rețetă tradițională, căreia Ștefan Lungu i-a adaugat și un strop de modernitate. Gazda emisiunii a pregătit un aluat de pită, în care au fost puși la final ardeii umpluți cu sosul și brânza de burduf. 

Ștefan s-a mișcat repede și a pregătit din timp aluatul de pâine, pe care l-a adăugat într-o cratiță acoperită cu hârtie de copt de la Sano. După coacere, pâinea s-a desprins extrem ușor din formă. Nu s-a prins de pereți și nu s-a ars. La exterior a prins o frumoasă crustă aurie, în timp ce la interior a rămas pufoasă și fragedă.

Cezar Ouatu a cântat și gătit în bucătăria "Gătit la costum" alături de gazda Ștefan Lungu, în ediția 4 a emisiunii

Cezar Ouatu și-a făcut intrarea în bucătăria lui Ștefan Lungu în pași de dans și, bineînțeles, în acorduri muzicale. În spatele poftei de viață pe care și-a manifestat-o încă din primele minute, Cezar a ascuns dorința arzătoare de a-l încurca pe Ștefan în bucătărie, cu un preparat pe cât de simplu de preparat, pe atât de complicat la detalii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Gazda emisiunii "Gătit la costum" a dat startul pregătirilor. Ștefan a curățat și îndepărtat miezul ardeilor, dar a păstrat capacul cu codiță pentru a nu permite cărnii să iasă din interior în timpul gătirii. În tot acest timp, Cezar a povestit despre experiența pe care a avut-o la Eurovision. Ba mai mult, acesta a dezvăluit și de unde i-a venit ideea vestimentației pe care a purtat-o în timpul prestației din concurs. 

Cezar a dezvăluit că, atunci când era mai mic, obișnuia să împrumute rochiile mamei sale din garderobă. "De mic îmi plăceau travestiurile ca artă, dar eram mic. Acum nu umplu așa pe stradă", a povestit interpretul. 

După multe povești, Cezar a intrat și el în rolul de bucătar și a răzuit legumele pentru umplerea ardeilor. Și cum lui Ștefan nu-i scapă absolut nicio informație despre invitații sai, acesta l-a provocat pe Cezar să vorbească și despre momentul în care a reușit să obțină împreuna cu un prieten, o masă gratuită, la un restaurant select. 

"N-aveam și noi bani. Aveam vreo 15-16 ani și îmi plăceau și mie localurile scumpe și frumoase. M-am dus cu un prieten și el și-a comandat fel și fel de nebunii. În timp ce mâncam a apărut o muscă în ciorbă și prietenul meu a chemat ospătarul. Atunci am primit masa aia scumpă, gratuit", s-a amuzat povestind Cezar.

Timpul a trecut repede în bucătăria emisiunii "Gătit la costum". Spre final, Cezar și Ștefan au umplut împreună ardeii pe care i-au pus într-o oală acoperită. După ce ardeii și-au lăsat zeama, Ștefan a scos pita pe care a pregătit-o înainte de apariția în platou a lui Cezar. 

A îndepărtat căpăcelul pâinii, a golit interiorul de miez, iar după care a adăugat ardeiul umplut, sos din plin și brânza de burduf, care s-a topit deasupra și a lăsat o savoare deplină. 

Rețetă pas cu pas ardei umpluți în pită cu sos și brânză de burduf, ediție 4 "Gătit la costum"

Ingrediente pită

  • 1 kg făină 000
  • 25 g drojdie
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 500 ml apă

Ingrediente ardei umpluți

  • 500 g carne de vită tocată
  • 500 g carne de porc mai grasă, tocată
  • 100 g orez bob lung
  • 3 cepe
  • 100 g ciuperci tocate mărunt
  • 100g dovlecel tocat mărunt
  • mărar
  • un ou
  • un cățel de usturoi
  • sare
  • piper
  • grăsime animală, sau vegetală
  • cimbru
  • Sos de roșii ușor picant  250 ml
  • Sos de roșii dulce 250 ml
  • Apa, din ochi
  • o foaie de dafin
  • 12 ardei grași
  • 100 gr brânză de burduf

Mod de preparare ardei umpluți în pită cu sos și brânză de burduf

Într-un bol se dizolvă drojdia cu puțină apă călduță. Se adaugă o linguriță de zahăr și ceva făină, până se formează o pastă. Se lasă la crescut pentru circa 15 minute. Între timp, se frământă făina cu apa, apoi se adaugă drojdia crescută. Întreaga compoziție se frământă în robotul de bucătărie aproximativ 15 minute. Secretul lui Ștefan pentru o pită pufoasă: După ce aluatul s-a frământat, se lasă să se liniștească în jur de 120 de minute.

Pregătirea compoziției pentru ardei este foarte simplă. Se taie legumele foarte mărunt și se pune orezul la fiert. Ștefan călește legumele cu untură de rață pentru un plus de savoare, dar se poate folosi și grăsime vegetală. Compoziția de orez cu legume și ceva sos de roșii se amestecă cu ajutorul oului și a cărnii. Se condimentează după gust și se adaugă mărarul și cimbrul. Ardei se umplu cu compoziția rezultată și apoi se pun pe foc. După ce fierb cam 35-40 de minute, ardeiul se pune în pită. Se adaugă brânza de burduf și sosul rămas în oală. Se bagă la cuptor pentru 10 minute.

"Gătit la costum", în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:30, la Antena 3

În fiecare sâmbătă și duminică, de la 13:30, Antena 3 le aduce pasionaților de gastronomie un proiect de cooking show, unde miza este preparare unor mâncăruri realizabile, delicioase și inspiraționale. Gazda emisiunii este Ștefan Lungu, o persoana care își dorește să transmită și să transforme bucătăria și gătitul în terapie pentru sufletul telespectatorilor.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close