Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Cât au dragat deja, de fapt, ucrainenii pe canalul Bâstroe. MAE a cerut stoparea imediată a tuturor lucrărilor

Cât au dragat deja, de fapt, ucrainenii pe canalul Bâstroe. MAE a cerut stoparea imediată a tuturor lucrărilor

Scandalul legat de adâncirea canalului Bâstroe pare greu de oprit.

Cât au dragat deja, de fapt, ucrainenii pe canalul Bâstroe. MAE a cerut stoparea imediată a tuturor lucrărilor
Sursa foto: captură Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2023   •   23:26

Ambasadorul Ucrainei la București susține că țara sa nu draghează pentru adâncirea canalului Bâstroe, însă Ministerul ucrainean al Infrastructurii a scris pe Twitter că adâncimea canalului Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri.

În realitate, lucrurile sunt mult mai grave.

Există aplicaţii pe ambarcaţiunile care circulă pe Dunăre şi acestea indică în timp real adâncimea. O captură făcută unui filmuleţ de pe aplicaţia unei nave care a circulat în luna octombrie pe Canalul Bâstroe arată adâncimile şocante.

Din octombrie, pe canalul Bâstroe se înregistrau chiar şi peste 10 metri adâncime, arată imaginile prezentate de Răzvan Dumitrescu, luni seară, la Antena 3 CNN.

Vă amintim că Antena 3 CNN a intrat în posesia imaginilor și probelor care atestă că Ucraina a demarat de multe săptămâni lucrările de dragaj prin care să facă navigabil cu nave de mare tonaj canalul Bâstroe.

În decurs de cel puţin două luni, două vase de dragaj au făcut curse care nu au legătură cu întreţinerea zonei respective.

Citeşte şi: Pe canalul Bâstroe au început lucrări de dragare. Imagini exclusive cu vasele ucrainene săpând | Consecințele pot fi dezastruoase pentru Deltă!

Traseele pe care le făceau dovedesc că este o operaţiune de anvergură şi nu are cum să fie altceva decât lărgirea acestui canal, a explicat jurnalistul Adrian Ursu, luni seară, la Antena 3 CNN.

Delta Dunării, la un pas de dezastru din cauza lucrărilor Ucrainei pe canalul Bâstroe

România cere Ucrainei să stopeze imediat lucrările de dragaj la Canalul Bâstroe și solicită accesul de urgență în zonă pentru a identifica modificările morfologice care au survenit pe brațul Chilia începând cu anul 2005.

România a solicitat, prin Ambasada Ucrainei, ca autorităţile ucrainene să îşi dea acordul pentru ca navele româneşti dotate cu echipamente tehnice, care pot să verifice adâncimea canalului, să poată să meargă inclusiv în partea ucraineană şi să execute aceste verificări.

Potrivit unor surse, lucrările ucrainenilor pe Bâstroe afectează deja Delta Dunării.

 

×
Subiecte în articol: Bâstroe Ucraina Canalul Bastroe Ucraina
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close