Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Nicolae Ciucă a anunţat plafonarea preţurilor la energie şi gaze timp de un an, începând cu 1 aprilie 2022

Nicolae Ciucă a anunţat plafonarea preţurilor la energie şi gaze timp de un an, începând cu 1 aprilie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat soluțiile pe care România le va adopta în vederea plafonării preţurilor la energie şi gaze începând cu data de 1 aprilie 2022.

Nicolae Ciucă a anunţat plafonarea preţurilor la energie şi gaze timp de un an, începând cu 1 aprilie 2022
Sursa foto: gov.ro
de Claudia Popovici    |    14 Mar 2022   •   19:27

"România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei romanești pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri a întreprinderilor romanești.

Acest pachet trebuie să facă faţă provocărilor ridicate pe piaţa europeană şi să garanteze continuitate, stabilitate şi predictibilitate atât mediului de afaceri cât şi populației.

La nivel naţional Guvernul va adopta în această săptămână pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale.

Vom interveni print-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări la energie şi gaze naturale pentru 1 an de zile începând de la 1 aprilie", a spus Nicolae Ciucă. 

Cum se va calcula plafonarea preţurilor la energie şi gaze

"Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus.

Suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației.

Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică.

Sunt în permanentă legătură cu ministrul agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine.

România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol” a mai spus Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: plafonarea preţurilor energie gaze facturi
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close