"Vorbim de o avertizare meteorologic de cod roșu generală, care a fost emisă în această dimineață. Rămâne în vigoare până mâine dimineață, la ora 8:00 pentru că ne așteptăm ca pe parcursul acestei nopți să consemnăm cantități de apă de 70-80l/m², mai ales în județele Mehedinți, Gorj, dar și zona de munte a județelor Caraș-Severin, Vâlcea și Hunedoara, acolo unde cantitățile de precipitații din ultima săptămână au înregistrat valori care s-au apropiat de 95,7l/m².
Ieri am avut cantități de 60l, chiar 74l, în intervale scurte de la ora 16:50 - 18:00.
În aceste zone, mai ales în partea de sud-vest, vest, centru a țării și mă refer aici în mod prin în mod deosebit la Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, dar și partea de vest a Transilvaniei, solul este la capacitate. A plouat în prima decadă a lunii iunie, cea mai ploioasă luna verii și anului în țara noastră, foarte mult, cu cantități importante de precipitații. Aș menționa deja pentru zona Olteniei, prima decadă înregistrează deja 50% la nivel regional, din media multianuală a lunii iunie.
Citeşte şi: "Toată lumea să fie pregătită pentru acest Cod Roşu" | Anunţul ministrului Mediului
Nu în ultimul rând, în Banat, aceeași configurație, dar chiar și la nivelul zonei Transilvaniei, acolo unde vorbim de codul portocaliu în partea de vest și la aceste stații avem areale în care cantitățile au depășit 50-60l/m² și ne așteptăm ca pe parcursul nopții și în zonele atenționate de cod roșu, dar și portocaliu, cantitățile să fie unele importante.
La nivelul zonei, sub incidența codului portocaliu vorbim de cantități care pot depăși 50-60l/m².
Variabilitatea la nivel regional este una semnificativă. Dacă jumătatea de vest a țării, mai ales Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, la acest moment, înregistrează aprovizionarea optimă, chiar la capacitate, ei bine, partea de sud-est a țării și mă refer la Dobrogea, cea mai mare parte a Bărăganului sau sudul Moldovei rezerva de apă este una deficitară, înregistrând secetă, pentru că în aceste zone nu am avut cantități de precipitații importante nici în luna mai și iată, nici în prima decadă a lunii iunie.
Ne așteptăm după ziua de mâine, mâine mai este posibil să mai consemnăm, tot în jumătatea vestică a țării, la nivel local, cantități de 25-35l/m² avem miercuri o pauză, dar începând de joi, după-amiază și mai ales sfârșitul de săptămână, vineri, sâmbătă și duminică, tot în aceste zone, instabilitatea atmosferică va fi una deosebit de accentuată, cu cantități din nou importante de precipitații.
Într-adevăr, ne așteptăm ca la acest sfârșit de săptămână, din nou în Oltenia, în Banat, în Crișana, în Transilvania, să consemnăm cantități importante de precipitații, în condițiile în care observăm deja ce s-a întâmplat de la începutul lunii și până în prezent. În aceste zone avem cantități care se apropie și chiar depășesc media climatologică a lunii iunie", a spus Elena Mateescu, director general al ANM, la Antena 3 CNN.