Antena 3 CNN Festivalul Enescu Concursul Internațional “George Enescu” se va desfășura între 8 și 27 septembrie

Concursul Internațional “George Enescu” se va desfășura între 8 și 27 septembrie

Concursul Internațional “George Enescu” se va desfășura între 8 și 27 septembrie
12 Feb 2014   •   16:16

Concursul “George Enescu” este singurul din România afiliat la Federația Mondială a Concursurilor Internaționale Muzicale (FMCIM) și oferă premii în valoare este de peste 100.000 de Euro.

“România contează!” este mesajul ediției 2014 a Concursului Internațional “George Enescu”, singurul concurs de muzică clasică organizat în România care este recunoscut de forurile internaționale de specialitate. Cu o tradiție de a lansa artiști deveniți mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul “George Enescu” consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanța României ca jucător pe piața culturală internațională. Reprezintă deopotrivă o oportunitate pentru tinerii muzicieni din România și din întreaga lume precum și un brand care vorbește despre identitatea culturală a românilor.

Concursul “George Enescu”, care se va desfășura între 8 și 27 septembrie 2014, are patru secțiuni –  Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție – și oferă premii în valoare de 100.000 de Euro. Probele competiționale se vor desfășura în două insituții-emblemă ale Capitalei, Ateneul Român și Universitatea Națională de Muzică, în timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”. Perioada de înscriere pentru Concurs este 1 ianuarie – 1 iulie 2014, iar informațiile despre regulament și formularul de înscriere pot fi accesate pe site-ul Festivalului Enescu. 

Remarcabili solişti precum violonistul  Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotați pianiști români în lume, Radu Lupu și Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu și cei mai performanți artiști români de generație nouă: Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional “George Enescu”.  

Încă de la primele ediții și mai ales după Revoluție, Concursul “George Enescu” a devenit una dintre cele mai valoroase manifestări europene de gen și a însemnat o veritabilă rampă de lansare a tinerilor interpreți – alături de muzicienii români, importanți artiști străini s-au afirmat în carierea internațională datorită vizibilității și recunoașterii oferite de Concursul Enescu. Celebra pianistă de origine georgiană Elisabeth Leonskaja, apropiată a maestrului Sviatoslav Richter și supranumită astăzi  “Marea Doamnă a Pianului” a obținut în anul 1964  Premiul I la secțiunea dedicată pianului din cadrul Concursului Enescu.

Construit ca o prelungire firească a Festivalului “George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România și un adevărat brand cultural de țară, Concursul Internațional “George Enescu” readuce în spațiul public valorile în care credea însuși George Enescu, singurul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal: creativitatea, orginalitatea și generozitatea. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieții pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociației Muzicale Române, compozitorul român a făcut donații substanțiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912, a susținut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înființa și acorda un premiu național de compoziție –, Concursul Enescu descoperă, susține și promovează tinerele talente din întreaga lume, viitoarele generații de aur ale muzicii clasice universale.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close