Antena 3 CNN Externe Adevărata faţă a Cleopatrei. Cercetătorii au recreat imaginea reală

Adevărata faţă a Cleopatrei. Cercetătorii au recreat imaginea reală

Adevărata faţă a Cleopatrei. Cercetătorii au recreat imaginea reală
16 Dec 2008   •   15:43

De la Elizabeth Taylor la Sophia Loren, au existat numeroase feţe ale Cleopatrei. Aceasta însă ar putea fi cea mai realistă dintre toate. Egiptologul Sally Ann Ashton crede că imaginea 3D generată de calculator este cea mai apropriată de legendara frumuseţe. Creată din imagini regăsite pe artefacte. inclusiv un inel de pe vremea Cleopatrei, acum 2000 de ani, este punctul culminant a muncii de peste un an.
Rezultatul este o tânără foarte frumoasă, foarte diferită însă de versiunea occidentală, foarte albă, portretizată de Elizabeth Taylor în filmul Cleopatra din 1961. Dr Ashton de la Universitatea Cambridge aprecia că imaginea reflectă moştenirea greacă a reginei dar şi rădăcinile egiptene.
?Probabil nu era complet europeană. Trebuie să ne amintim că familia ei trăia deja de 300 de ani în Egipt când a ajuns la putere?. Imaginea reginei contrastează puternic cu alte imagini mai puţin măgulitoare. De exemplu, o monedă de argint o arăta ca având fruntea îngustă, bărbie ascuţită, buze subţiri şi nas strâmb. Condiţii în care amantul său, generalul roman Marc Antoniu era mult mai arătos.
Oricum înfăţişarea reginei a constituit motiv de dispută de-a lungul timpului. Deşi Shakespeare făcea referire la tinereţea sa, mulţi cred că ea era scundă şi avea dinţii stricaţi.
Născută în Alexandira în 69 î.e.n., Cleopatra a ajuns pe tron la 17 ani, ca urmaşă a unei dinastii greceşti ce dominat Egiptul peste 300 de ani. Trei ani mai târziu l-a sedus pe Cezar cu care a făcut şi un copil. După asasinarea lui Cezar, l-a curtat pe Marc Antoniu, înainte de a se sinucide.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close