Antena 3 CNN Externe AIEA: Iranul a făcut progrese insuficiente privind programul nuclear

AIEA: Iranul a făcut progrese insuficiente privind programul nuclear

AIEA: Iranul a făcut progrese insuficiente privind programul nuclear
16 Noi 2007   •   18:02

"Nu există dovezi că Iranul foloseşte programul său nuclear altfel decât în scopuri paşnice", a subliniat ambasadorul iranian la Bucureşti. Oficialul de la Teheran a făcut aceste declaraţii, după ce, joi seară, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a făcut public raportul asupra dosarului nuclear iranian. Documentul arată că Iranul a făcut progrese substanţiale, dar insuficiente.

Agenţia Internaţională pentru Enegie Atomică a lăudat cooperarea Iranului, care a permis vizitele inspectorilor ONU în ţară şi care a luat parte la negocieri. "După patru ani de scandal mediatic, nu există nici o dovadă privind vreo încălcare sau reprocesare a plutoniului, a declarat Hamid Reza Arshadi, ambasadorul Iranului la Bucureşti." Cu toate acestea, Occidentul nu pare convins că autorităţile de la Teheran nu intenţionează să se doteze cu arme nucleare.

Statele Unite spun că cele trei mii de centrifuge care pot îmbogăţi uraniul, deţinute de Iran, sunt un semn clar în acest sens. Ambasadorul iranian la Bucureşti a răspuns la critici precizând că, "pentru a produce arme nucleare, sunt necesare peste cinci mii de centrifuge, care să funcţioneze la peste 90 la sută capacitate."

Statele Unite îşi menţin acuzaţiile la adresa Iranului şi cer noi sancţiuni. De asemenea, premierul britanic a cerut un embargo internaţional pentru investiţiile străine în industria petrolieră iraniană, dacă Teheranul continuă activitatea de îmbogăţire a uraniului.

Consiliul de Securitate al ONU aşteaptă, până la sfârşitul lunii, un raport despre problema nucleară şi din partea înaltului reprezentant pentru securitate şi politică externă al Uniunii Europene, Javier Solana. Ulterior, va decide dacă Iranul va fi sau nu sacţionat din nou.

Antena 3

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close