Antena 3 CNN Externe Alarma la Fukushima: Sistemul de răcire al centralei nucleare A FOST REPORNIT

Alarma la Fukushima: Sistemul de răcire al centralei nucleare A FOST REPORNIT

Alarma la Fukushima: Sistemul de răcire al centralei nucleare A FOST REPORNIT
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
05 Apr 2013   •   10:39
UPDATE 13.30 - Sistemul de răcire al centralei nucleare de la Fukushima a fost repus în funcţiune, după o pană de curent ce a durat mai multe ore, a anunţat vineri compania care o explotează, Tokyo Electric Power (TEPCO), informează AFP.


Sistemul de răcire a combustibilului nuclear uzat stocat în bazinul Reactorului numărul 3 al centralei avariate Fukushima s-a oprit în mod brusc vineri, dintr-un motiv necunoscut, a anunţat compania care o explotează, Tokyo Electric Power (TEPCO), informează AFP.
   
O alarmă s-a declanşat la ora locală 14.27 (8.27, ora României), iar tehnicieni au constatat că dispozitivul era oprit. Ei încearcă, în prezent, să înţeleagă cauza acestui incident, a precizat un purtător de cuvânt al grupului.
   
Compania speră să repornească sistemul vineri. Pentru moment, temperatura apei din bazin este de 15,1 grade Celsius, anunţă grupul într-un comunicat.
   
Însă acest nou incident subliniază vulnerabilitatea instalaţiilor.
   
Bazinul Reactorului 3, distrus complet de o explozie de hidrogen, conţine peste 500 de ansambluri de combustibil uzat.
   
Acest nou incident este a doua problemă gravă ce are loc la Fukushima, în mai puţin de o lună, la un sistem de răcire.
   
Pe 19 martie, sisteme de răcire de la bazinele 1, 3 şi 4, dar şi al bazinului comun s-au oprit din cauza unei pene de electricitate, despre care s-a aflat ulterior că a fost cauzată de un scurtcircuit provocat de un şobolan.
   
Compania TEPCO a fost criticată aspru pentru că a anunţat această avarie gravă abia după trei ore.
   
Numeroase mijloace tehnice provizorii instalate cu scopul evitării a ceea este mai rău sunt în continuare în serviciu şi sunt foarte vulnerabile.
   
Situaţia centralei Fukushima este considerată stabilizată începând din decembrie 2011, dar instalaţia este foarte fragilă, în special în cazul unui nou cutremur urmat de un tsunami, ca cele care au pus în pericol acest complex atomic la 11 martie 2011.
   

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close