Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA. Ted Cruz a câștigat în fața lui Donald Trump în Iowa

Alegeri SUA. Ted Cruz a câștigat în fața lui Donald Trump în Iowa

Alegeri SUA. Ted Cruz a câștigat în fața lui Donald Trump în Iowa
de S.T.    |    02 Feb 2016   •   08:20

Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a câștigat luni alegerile primare republicane în statul american Iowa, potrivit televiziunilor americane, citate de AFP. Miliardarul Donald Trump și senatorul Marco Rubio concurează la mică distanță unul de altul pentru locul al doilea.

Potrivit primelor rezultate difuzate de televiziunile americane, Ted Cruz a obținut în jur de 28 % din voturi în acest stat rural, primul care a votat pentru a-l desemna pe candidatul fiecărui partid în cursa pentru președinție.

În fața susținătorilor săi, Ted Cruz — care a beneficiat de voturilor adepților Bisericii evanghelice (63 % dintre alegători în Iowa) — și-a început discursul invocându-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: „Viitorul președinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbyști, ci de popor, poporul american”.

Donald Trump, multă vreme în fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat îndeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.

Donald Trump, care a suscitat polemici prin poziția sa antiimigrație și antimusulmană, a adoptat un ton neobișnuit de umil. El i-a mulțumit lui Ted Cruz, recunoscând că nu este decât al doilea, și a lansat: „Sunt onorat, sunt onorat”. Miliardarul a mers până acolo încât s-a întrebat în fața admiratorilor dacă nu ar fi cazul să-și cumpere o fermă în Iowa.

Ținta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, în 9 februarie. El a promis victorie susținătorilor săi, dar pe un ton mai umil decât de obicei: „Veți câștiga atât de mult datorită mie încât vă veți sătura de atât câștig”.

Marco Rubio a recunoscut că Ted Cruz a meritat victoria.

Ceilalți nouă candidați sunt departe în urma lor: Ben Carson a primit puțin peste 9 % din sufragii, Rand Paul a terminat cu 4,5 %, totuși în fața lui Jeb Bush, fiul și fratele foștilor președinți George H. W. Bush și George W. Bush, care a adunat mai puțin de 3 % din voturi.

John Kasich, Carly Fiorina, Mike Huckabee, Chris Christie și Rick Santorum sunt cotați toți cu mai puțin de 2 % din voturi, iar Mike Huckabee a anunțat de altfel că se retrage din cursă.

Numărarea voturilor nu s-a terminat încă la democrați, unde Hillary Clinton și Bernie Sanderes reușesc să se departajeze cu greu unul de altul.

×
Subiecte în articol: Alegeri SUA Iowa Donald Trump
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close