Alertă medicală în Statele Unite. O ciupercă letală se răspândește cu repeziciune

de S.T.    |    21 Mar 2017   •   18:44
Alertă medicală în Statele Unite. O ciupercă letală se răspândește cu repeziciune Foto: pixabay.com

O ciupercă rară, cu potenţial letal şi rezistentă la antibiotice ar putea deveni cel mai nou tip de infecţie intraspitalicească ce ar trebui să stârnească îngrijorare, informează New Scientist citând un raport recent al Centrului american pentru controlul bolilor.

Potrivit raportului publicat la 16 martie, 53 de persoane din Statele Unite s-au îmbolnăvit din cauza Candida auris - majoritatea fiind din statul New York. Alte 27 de persoane sănătoase dar purtătoare ale ciupercii au fost identificate în alte trei state în care au fost detectate cazuri clinice.

Persoanele cu cel mai mare risc de contaminare cu acest agent patogen fungic rar sunt cele al căror sistem imunitar este slăbit, printre acestea numărându-se în special copiii născuţi prematur, diabeticii, pacienţii care fac dializă şi indivizii care au suferit recent transplanturi sau alte intervenţii chirurgicale invazive.

Spre deosebire de infecţiile fungice comune, C. auris este o specie de ciupercă ce pătrunde în sânge şi poate cauza întreruperea funcţionării anumitor organe şi decesul. Rata de mortalitate poate ajunge la 60%, mai indică sursa citată.

Candida auris a fost identificată pentru prima dată în 2009 în Japonia. De atunci, a fost raportată în alte ţări precum Canada, Columbia, Germania, India, Israel, Kenya, Kuweit, Norvegia, Pakistan, Spania, Africa de Sud, Coreea de Sud, Marea Britanie şi Venezuela. Între mai 2013 şi august 2016 au fost raportate primele 13 cazuri în Statele Unite. De atunci, numărul de infecţii în această ţară a crescut.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close