Antena 3 CNN Externe Alunecare de teren în China. 46 de oameni au murit

Alunecare de teren în China. 46 de oameni au murit

Alunecare de teren în China. 46 de oameni au murit
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
12 Ian 2013   •   12:24

Alunecarea de teren produsă în sud-vestul Chinei a provocat moartea a 46 de persoane, dintre care 19 copii, potrivit unui bilanţ definitiv anunţat sâmbătă de autorităţile din provincia Yunnan, relatează AFP. 
   
Ultimele trei cadavre au fost găsite în cursul dimineţii după o noapte de eforturi depuse de aproximativ 1.000 de militari, pompieri, poliţişti şi mineri dotaţi cu excavatoare şi detectoare ale prezenţei umane, potrivit agenţiei China Nouă.
   
În total, 14 case din comuna Gaopo au fost îngropate şi alte două au fost avariate.
   
Torentul de noroi şi pietre care a lovit vineri cătunul Zhaojiagou avea o grosime de 30 de metri, potrivit autorităţilor locale citate de agenţia China Nouă, în timp ce cotidianul Beijing Chenbao menţiona o grosime de 16 metri.
   
Alunecarea de teren a îngropat, de asemenea, 59 de porci şi cinci bovine, potrivit acestui cotidian.
   
Noul lider chinez Xi Jinping, actualul premier Wen Jiabao şi înlocuitorul său prevăzut Li Keqiang au ordonat, vineri, "eforturi în toate direcţiile" pentru a le veni în ajutor victimelor.
   
Un val neobişnuit de ger afectează în prezent nord-estul Yunnan, în timp ce China se confruntă cu iarna cea mai friguroasă din ultimii 28 de ani, potrivit meteorologilor.
   
Alunecarea de teren a fost provocată de zece zile de precipitaţii abundente în regiune, potrivit geologilor citaţi de agenţia oficială.
   
Această parte din Yunnan a fost afectată la 7 septembrie de un cutemur cu magnitudinea de 5,6, care a provocat moartea a 81 de persoane, şi de o alunecare de teren produsă ulterior, care a îngropat 18 elevi într-o şcoală.
   
Alunecările de teren şi torentele de noroi sunt frecvente în regiunile montane din China, unde normele de securitate privind construcţiile nu sunt respectate de cele mai multe ori.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close