Antena 3 CNN Externe Ambasador rus: Bashar al-Assad acceptă să plece de la putere. Cum reacționează televiziunea siriană

Ambasador rus: Bashar al-Assad acceptă să plece de la putere. Cum reacționează televiziunea siriană

Ambasador rus: Bashar al-Assad acceptă să plece de la putere. Cum reacționează televiziunea siriană
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    20 Iul 2012   •   13:18

Preşedintele sirian Bashar al-Assad "acceptă să plece" de la putere, dar "în mod civilizat", a declarat, vineri, ambasadorul Rusiei în Franţa, Aleksandr Orlov, într-un interviu pentru Radio France Internationale (RFI), informează Mediafax.

La întrebarea "nu credeţi că, în prezent, Bashar al-Assad este deja condamnat să se prăbuşească şi că nu este decât o problemă de timp", diplomatul a răspuns că "personal, vă împărtăşesc opinia". "Eu cred că va fi dificil pentru el să rămână după tot ceea ce s-a întâmplat", a continuat Orlov.

Pe 30 iunie, comunicatul final al reuniunii Grupului de Acţiune pentru Siria de la Geneva "prevedea o traziţie către un regim mai democratic", iar "acest comunicat final a fost acceptat de către (Bashar) al-Assad", subliniază ambasadorul rus.

"Al-Assad şi-a numit un reprezentant care să poarte negocieri cu opoziţia asupra acestei tranziţii. Acest lucru înseamnă că acceptă să plece. Dar să plece în mod civilizat", a apreciat reprezentantul Moscovei la Paris.

Rusia a afirmat mereu, până în prezent, că situaţia lui Bashar al-Assad poate să fie hotărâtă numai de către poporul sirian, fără vreo ingerinţă din exterior, în timp ce, din contră, occidentalii lansează apeluri la plecarea acestuia de la putere.

Moscova şi Beijingul au opus joi pentru a treia oară un dublu vot de veto încercărilor ONU de a exercita presiuni asupra regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, de la începutul conflictului din Siria, în urmă cu 16 luni, şi până în prezent. Acest blocaj a declanşat critici acerbe din partea Statelor Unite şi ţărilor europene care au propus acest text.

Declaraţiile ambasadorului sunt însă "fără fundament", apreciază televiziunea siriană de stat, care respinge informațiile privind o eventuală plecare a lui al-Assad.

"Declaraţiile atribuite ambasadorului rus la Paris asupra faptului că preşedintele al-Assad ar fi acceptat să părăsească puterea într-un mod civilizat sunt total fără fundament", anunţă televiziunea siriană, reacţionând faţă de declaraţiile lui Aleksandr Orlov.

×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad Siria
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close