Antena 3 CNN Externe Ambasadorul american în Libia fusese ameninţat înaintea atacului de la Benghazi

Ambasadorul american în Libia fusese ameninţat înaintea atacului de la Benghazi

Ambasadorul american în Libia fusese ameninţat înaintea atacului de la Benghazi
Sursa foto: Foto: Agerpres/ AP
de S.T.    |    11 Oct 2012   •   09:10

Un oficial care se ocupa de securitate la ambasada şi consulatul american din Libia a declarat, miercuri, în faţa Congresului că măsurile de protecţie la Benghazi erau "slabe" înaintea atacului din 11 septembrie şi că ambasadorul american a fost ameninţat, relatează AFP.

"Securitatea la Benghazi a dat mereu bătăi de cap în timpul mandatului meu acolo", în perioada februarie-august 2012, iar "protecţia diplomatică era slabă", a declarat colonelul Andrew Wood, în cadrul unei audieri în faţa unei comisii de anchetă în Congres, condusă de majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor.

Andrew Wood a dezvăluit, de asemenea, că, în "aprilie, nu exista la Benghazi nici măcar un agent al protecţiei diplomatice americane". Cererile înaintate pentru "obţinerea de personal suplimentar" nu au fost niciodată urmate de efecte, a deplâns acest cadru militar din Departamentul Apărării.

Potrivit acestuia, în iunie, "ambasadorul american Christopher Stevens a fost ţinta unei ameninţări pe Facebook, însoţită de un anunţ public potrivit căruia îi place să facă jogging în jurul ambasadei de la Tripoli", a dezvăluit ofiţerul.

Postul de televiziune CNN a anunţat la sfârşitul lui septembrie că a obţinut jurnalul personal al ambasadorului Stevens, pe care l-a găsit printre dărâmăturile consulatului şi în care diplomatul îşi exprima temerile că ar fi o ţintă a Al-Qaida.

Wood şi trei oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat au fost audiaţi de cea mai importantă comisie de anchetă a Congresului, care examinează situaţia privind securitatea la Benghazi înaintea atacului din 11 septembrie, care s-a soldat cu moartea ambasadorului Stevens şi a altor trei agenţi americani.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută, cei doi şefi ai comisiei de anchetă, republicanii Darrell Issa şi Jason Chaffetz, au somat-o pe secretarul de Stat Hillary Clinton să clarifice modul în care s-a desfăşurat atacul şi circumstanţele legate de securitatea consulatului şi ambasadorului.


×
Subiecte în articol: Benghazi amenintat
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close