Antena 3 CNN Externe America nu îşi retrage trupele din Irak. Prezenţa în zonă ar fi "o investiţie preţioasă"

America nu îşi retrage trupele din Irak. Prezenţa în zonă ar fi "o investiţie preţioasă"

America nu îşi retrage trupele din Irak. Prezenţa în zonă ar fi "o investiţie preţioasă"
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
25 Mai 2011   •   13:31

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, s-a exprimat în favoarea menţinerii trupelor americane în Irak şi după termenul-limită de la sfârşitul anului, deşi a recunoscut că Statele Unite nu sunt foarte populare în regiune.

“Trebuie să înţelegem că pentru irakieni aceasta este o provocare politică, pentru că, fie că vrem sau nu, nu suntem foarte populari în Irak”, a recunoscut Gates.

Totuşi, Gates consideră că prelungirea prezenţei militare în regiune ar transmite un mesaj important aliaţilor arabi ai SUA dar şi inamicilor declaraţi, cum ar fi Iranul.

"Tot ce pot spune este că din punctul de vedere ale viitorului Irakului şi al rolului nostru în regiune, sper că vom găsi o soluţie să fim invitaţi să menţinem trupele. Şi cred că Statele Unite vor răspunde afirmativ", adaugă secretarul Apărării, subliniind că o prezenţă militară modestă în Irak ar fi "o investiţie preţioasă" într-o ţară care ar putea fi "un model de democraţie în regiune".

"Este ceva ce nu ne puteam imagina în urmă cu cinci luni, că Irakul ar putea deveni democraţia arabă cea mai avansată din regiune", a spus el.

×
Subiecte în articol: Irak SUA America robert gates
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close