Antena 3 CNN Externe Apropierea Ankarei de Moscova, confirmată oficial de diplomaţia turcă

Apropierea Ankarei de Moscova, confirmată oficial de diplomaţia turcă

Apropierea Ankarei de Moscova, confirmată oficial de diplomaţia turcă
10 Feb 2017   •   07:29

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a apărat joi, la Madrid, apropierea Ankarei de Moscova, pledând pentru o politică externă "echilibrată" între Vest şi Est, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Noi trebuie să echilibrăm politica noastră externă între vecinii noştri de la est, nord şi vest", a afirmat Mevlut Cavusoglu la o conferinţă organizată de think tank-ul Real Instituto Elcano din Madrid.

"Nu avem alternativă", a spus el în apărarea ţării sale, membră-cheie a NATO, la frontiera cu UE, Siria şi Iran.

Înainte, ministrul criticase Uniunea Europeană, în contextul în care negocierile Turciei în perspectiva aderării, debutate în 2005, se află în impas, iar relaţiile UE-Turcia sunt din ce în ce mai reci.

"Fiţi sinceri cu noi: dacă nu ne doriţi, spuneţi-ne", a lansat Cavusoglu către UE. În acest context, citând exemplul Croaţiei, a cărei aderare a fost mai rapidă, Mevlut Cavusoglu a denunţat standardele duble.

Turcia a ameninţat în repetate rânduri că va suspenda controversatul acordul vizând limitarea fluxului de refugiaţi din Siria spre Europa, încheiat în martie 2016 cu UE.

Începând cu vara anului 2016, relaţiile dintre Turcia şi Rusia s-au ameliorat, iar în luna octombrie a fost încheiat un acord în privind construcţia unei conducte de gaze via Marea Neagră. Relaţiile bune dintre Moscova şi Ankara au rezistat şi după asasinarea ambasadorului rus la Ankara, în decembrie trecut, după ce trecuseră printr-o adevărată criză în urma doborârii unui bombardier rusesc Su-24 de aviaţia turcă la graniţa cu Siria în noiembrie 2015.

Pe baricade diferite în dosarul sirian, în special faţă de soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Turcia şi Rusia au decis recent să-şi coordoneze acţiunile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în această ţară.

×
Subiecte în articol: turcia Rusia Vladimir Putin
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close