Antena 3 CNN Externe Armata israeliană şi-a pierdut unii dintre cei mai buni militari în accidentul din Bucegi (VIDEO)

Armata israeliană şi-a pierdut unii dintre cei mai buni militari în accidentul din Bucegi (VIDEO)

Armata israeliană şi-a pierdut unii dintre cei mai buni militari în accidentul din Bucegi (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
27 Iul 2010   •   19:58

Armata israeliană şi-a pierdut în munţii noştri unii dintre cei mai buni militari din lume. Doar după moarte li s-a făcut publică identitatea. În timpul vieţii au trăit precum spionii, feriţi de ameninţările extremiştilor arabi. Antrenamentele din România nu ar fi fost doar de perfecţionare, ci de pregătire.

Recrutarea începe de la 18 ani. Adolescenţii israelieni sunt trimişi în nişte tabere de pregătire secrete, unde timp de o săptămână sunt supuşi la zeci de teste. Apoi, se aleg viitorii militari. Cei mai buni tineri evrei sunt recrutaţi de Forţele Aeriene.

Din acest moment, mulţi dintre ei intră într-o lume secretă, iar identitatea lor este trecută sub tăcere. Antrenamentele sunt severe, tocmai pentru că sunt menite să scoată specialişti în cel mai scurt timp posibil. Una dintre victimele accidentului de luni era maior, la doar 28 de ani. Şi, totuşi, ce căutau el şi colegii săi în România?

În presa internaţională se vorbeşte de un antrenament pentru viitorul război din Iran. În mod normal, armata israeliană se antrena în Turcia, dar tensiunile dintre Ankara şi Tel Aviv au crescut în ultimii ani. Din 2006, armata israeliană a semnat un acord cu România pentru a se putea antrena în spaţiul aerian al ţării noastre.

În ultimii 40 de ani, elicopterul Yasour CH 53 a băgat în mormânt 149 de militari. 155 cu cei de luni. Mai mulţi decât orice palestinian. Totuşi, armata israeliană nu a putut renunţa la acest aparat. În primul rând, poate transporta până la 55 de persoane, în cazul unor operaţiuni de salvare şi atinge o viteză de 315 kilometri pe oră. Chiar şi în urma acestui accident, armata israeliană a anunţat că nu va schimba aparatele de zbor vechi de 30-40 de ani.



Cei mai mulţi dintre cei şapte militari care au murit luni erau tineri, de 20 - 30 de ani. Doar doi dintre ei erau trecuţi de 40 de ani. Pentru toţi, zborul de luni a fost ultimul. Au lăsat în urmă familii îndurerate, a căror singură consolare a rămas amintirea.

Israelienii spun că au pierdut unii dintre cei mai buni militari. Lt. Col Avner Goldman, Lt. Col. Daniel Shipenbauer, Maj. Yahel Keshet, Maj. Lior Shai, Lt. Nir Lakrif şi Staff Sergeant Oren Cohen. Cel mai tânăr avea abia 24 de ani, iar cel mai în vârstă era locotenent-colonelul în rezervă Avner Goldman de 48 de ani.

Observator

×
Subiecte în articol: accident aviatic elicopter Bucegi militari
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close