Antena 3 CNN Externe Atac cu arme chimice în Siria. Zeci de persoane au murit. Printre victime sunt și mulți copii

Atac cu arme chimice în Siria. Zeci de persoane au murit. Printre victime sunt și mulți copii

Atac cu arme chimice în Siria. Zeci de persoane au murit. Printre victime sunt și mulți copii
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Apr 2017   •   16:08

Opoziția siriană a acuzat marți regimul președintelui Bashar al-Assad că a stat la originea 'atacului chimic' care s-a soldat cu cel puțin 58 de morți, într-un fief al insurgenților și jihadiștilor, în nord-vestul Siriei, informează AFP.

Cel puțin 11 copii se numără printre persoanele ucise în raidul aerian care a lovit localitatea Khan Shaykhun, în provincia Idlib, a anunțat organizația Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Bilanțul s-a agravat pe parcursul dimineții, pe măsură ce victimele, toate civile, au decedat 'după ce au fost transportate la spitale', a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Coaliția Națională, importantă componentă a opoziției siriene, a acuzat 'regimul criminal al lui Bashar' că a efectuat acest raid cu 'obuze conținând gaz chimic'. Ea i-a cerut Consiliului de Securitate al ONU să 'convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze imediat o anchetă'.

Până la mijlocul zilei de marți, regimul de la Damasc nu a comunicat nimic în legătură cu acest atac.

OSDO a precizat că persoanele au decedat din cauza efectelor gazului, în special prin sufocare, dar organizația nu a fost în măsură să precizeze natura acestui gaz.

Alte zeci de persoane suferă de probleme respiratorii și alte simptome.

OSDO, cu sediul în Marea Britanie și care dispune de o amplă rețea de surse de informație pe întreg teritoriul Siriei, nu a putut preciza nici dacă raidurile au fost efectuate de avioane ale armatei siriene sau de cele ale Rusiei, aliată a regimului de la Damasc. De obicei, ea se declară în măsură să determine cui aparțin avioanele în funcție de tipul, localizarea și munițiile lor.

Surse medicale din Khan Shaykhun au relatat cum intoxicarea s-a manifestat la victime prin stări de leșin, de vomă și spumă la gură. Fotografii ale militanților arată membri ai Căștilor Albe, forțele de securitate din zonele insurgenților, stropindu-i cu apă pe răniți.

Provincia Idlib, din care o bună parte se află sub controlul unei alianțe a insurgenților și jihadiștilor, este cu regularitate ținta unor atacuri ale regimului de la Damasc. Ea a fost lovită, de asemenea, de raiduri ale coaliției antijihadiste conduse de SUA. 

Guvernul sirian dezminte utilizarea de arme chimice în acest război, care s-a soldat deja cu peste 320.000 de morți de la declanșarea lui, în martie 2011. Regimul de la Damasc a ratificat Convenția asupra interzicerii de arme chimice în 2013.

În octombrie 2016, Consiliul de Securitate al ONU a primit un raport în care se conchidea că armata siriană a efectuat un atac cu arme chimice, fără îndoială clor, asupra Qmenas, în provincia Idlib, la 16 martie 2015.

Într-un raport precedent, comisia de anchetă, denumită Joint Investigative Mechanism (JIM), a conchis că elicoptere militare au răspândit gaz de clor asupra a cel puțin două localități din provincia Idlib, la Talmenes în 21 aprilie 2014 și Sarmin în 16 martie 2015.

Uniunea Europeană a inclus la 20 martie pe lista neagră alți patru oficiali militari sirieni, acuzați că au folosit 'arme chimice împotriva populației civile' în 2014 și 2015, potrivit unui comunicat.

De la începutul lui martie, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) anchetează opt atacuri presupus cu gaz toxic comise în Siria de la începutul lui 2017.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Siria atac arme chimice
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close