Antena 3 CNN Externe Australia declară stare de urgență națională, după inundații masive

Australia declară stare de urgență națională, după inundații masive

Inundațiile care au devastat coasta de est a Australiei vor fi declarate o urgență națională, a declarat miercuri prim-ministrul Scott Morrison, în timp ce autoritățile încearcă să trimită ajutoare și provizii în zonele cele mai afectate.

Australia declară stare de urgență națională, după inundații masive
Sursa foto: Twitter/ NDTV News feed
de Cerasela Stafie    |    09 Mar 2022   •   09:47

Premierul, într-o vizită în orașul devastat Lismore din nordul New South Wales, a promis mai mult sprijin financiar pentru oamenii și afacerile afectate de săptămâni întregi de ploaie, care au scufundat suburbiile din Sydney și orașele apropiate.

Declarația stării de urgență, care a fost întocmită și după incendiile distructive din Australia din 2019, va contribui la reducerea birocrației și la accelerarea ajutorului din partea personalului apărării, pe fondul criticilor privind răspunsul lent al autorităților. În urma inundațiilor au murit 20 de persoane.

”Feedback-ul pe care l-am avut... ne-a ajutat să identificăm unde sunt lacunele în acest moment și cum putem obține sprijin rapid acolo unde este nevoie”, a spus Morrison într-un comunicat. Guvernul a recomandat guvernatorului general să declare inundațiile drept urgență națională, a spus el, potrivit Reuters.

Pentru a deveni oficială, starea de urgență națională trebuie să fie aprobată de premierii de stat și de guvernatorul general al țării, lucru care ar trebui să aibă loc până vineri.

Experții spun că inundațiile a fost agravate de schimbările climatice și de un fenomen meteorologic numit La Niña. Acesta se dezvoltă atunci când vânturile puternice suflă apele calde de suprafață ale Pacificului, departe de America de Sud și spre Indonezia. În locul lor, ape mai reci ies la suprafață. În Australia, acest lucru crește probabilitatea de ploaie, cicloane și temperaturi mai scăzute în timpul zilei.

 

 

×
Subiecte în articol: Australia stare de urgenta inundatii
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close