Antena 3 CNN Externe Palestinienii trimit înapoi vaccinurile transferate din Israel. "Sunt necorespunzătoare și pe cale să expire"

Palestinienii trimit înapoi vaccinurile transferate din Israel. "Sunt necorespunzătoare și pe cale să expire"

Autoritatea Palestiniană a anunțat vineri seară că anulează un acord încheiat cu Israel, în virtutea căruia statul evreu urma să transfere un milion de doze pentru a fi administrate populației din Cisiordania.

Palestinienii trimit înapoi vaccinurile transferate din Israel. "Sunt necorespunzătoare și pe cale să expire"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Iun 2021   •   23:19

Anunțul a venit după ce au fost transferate primele 100.000 de doze.

Autoritatea Palestiniană spune că data expirării dozelor este "prea apropiată" însă autoritățile din Israel susțin că dozele sunt corespunzătoare și nu trebuie irosite.

"Echipele din minister au descoperit că vaccinurile pe care le-am primit din Israel nu corespund specificațiilor, așa că guvernul (Autorității Palestiniene) a decis să le returneze", a declarat Mai al-Kaila, ministrul sănătății din cadrul Autorității Palestiniene.

Anularea acordului cu Israel a fost decisă de premierul palestinian Mohammad Shtayyeh.

Acesta a spus că palestinienii nu acceptă "vaccinuri în pragul expirării" din Israel.

Palestinienii se tem că primesc vaccinuri "sub standard și ineficiente"

Times of Israel scrie că liderii Autorității Palestiniene au fost viu criticați pe rețelele sociale după ce, mai devreme în cursul zilei, a fost anunțat acordul cu guvernul israelian.

Palestinienii i-au acuzat pe liderii lor din Cisiordania că acceptă vaccinuri "sub standard" și și-au exprimat temerile că acestea ar putea să nu fie eficiente.

Guvernul israelian nu a reacționat imediat însă presa militară din Israel l-a citat pe un oficial din ministerul israelian al sănătății care a spus că "vaccinurile sunt bune".

Site-ul de știri Ynet a anunțat că vaccinurile transferate vineri în Cisiordania au date de expirare la sfârșitul lunilor iunie și iulie, iar autoritățile israeliene au trimis în mod prioritar aceste doze tocmai pentru a nu fi irosite.

Acordul denunțat de palestinieni urmărea să-i ajute să se vaccineze mai repede

Restul dozelor au date de expirare peste alte câteva luni.

Schimbul de tip "swap" a fost încheiat pentru a permite mai repede accesul la vaccin al populației din teritoriile administrate de Autoritatea Palestiniană a președintelui Mahmud Abbas.

În schimbul dozelor trimise în Cisiordania, Israel urma să primească mai târziu în cursul acestui an alte doze direct de la Pfizer.

Premierul Naftali Bennett a precizat, vineri, că vaccinul menit să compenseze dozele trimise palestinienilor ar urma să ajungă în Israel în septembrie și octombrie.

Ministerul sănătății din cadrul Autorității Palestiniene a anunțat în această săptămână că numărul de persoane care au primit cel puțin o doză a ajuns la 436.275. Circa 260.000 au primit ambele doze.

Populația palestiniană din teritoriile administrate de Autoritate în Cisiordania se ridică la aproximativ 2,7 milioane de oameni.

Încă aproximativ 2 milioane de palestinieni trăiesc în Fâșia Gaza, teritoriu controlat de Hamas.

×
Subiecte în articol: Israel Autoritatea Palestiniană Pfizer
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close