Avionul alimentat exclusiv cu energie solară a doborât recordul mondial. Ce a reuşit să facă

de A.B.    |    03 Iul 2015   •   12:12
Avionul alimentat exclusiv cu energie solară a doborât recordul mondial. Ce a reuşit să facă
Solar Impulse 2, un avion alimentat exclusiv cu energie solară, a doborât recordul mondial pentru un zbor solo fără escală, joi, la aproximativ 100 de ore după ce a decolat din Nagoya (Japonia) spre Honolulu (Hawaii), în cadrul celei de-a şaptea etape din călătoria sa în jurul lumii. Precedentul record fusese stabilit de Steve Fossett, care a zburat timp de 72 de ore şi 45 de minute în 2006, informează site-ul publicaţiei franceze Le Monde.

Noul record va fi cu siguranţă ameliorat, deoarece zborul avionului Solar Impulse 2 încă nu s-a încheiat, în ciuda stării de epuizare pe care o resimte pilotul său, André Borschberg. Joi seară, la ora 18.30 (ora Parisului), avionul solar parcursese 84% din traseul pe care îl are de străbătut în drumul său spre statul american, adică 6.921 de kilometri. Îi mai rămâneau de parcurs 1.250 de kilometri, potrivit organizatorilor acestui proiect, care erau însă îngrijoraţi de condiţiile meteorologice dificile, marcate de "turbulenţe la altitudinea de 2.400 de metri şi un front rece". Zborul dintre Nagoya şi Honolulu reprezintă cea de-a şaptea etapă din călătoria în jurul lumii pe care o realizează Solar Impulse 2.

În total, 130 de persoane participă la această aventură ştiinţifică: 65 vor însoţi piloţii în jurul lumii (în cadrul departamentului de logistică) şi alţi 65 vor fi la Monaco, în centrul de control al misiunii (meteorologi, controlori aerieni şi ingineri). Solar Impulse 2 este succesorul primului prototip Solar Impulse 1, care a permis creatorilor proiectului să efectueze mai multe zboruri de lungă durată în Europa, Maroc şi să traverseze Statele Unite în 2013 cu mai multe escale, devenind primii din lume care au reuşit o astfel de realizare ştiinţifico-tehnologică.

Parteneri
x close