Antena 3 CNN Externe Bilanţ provizoriu al accidentului feroviar din Belgia: 18 morţi, 150 de răniţi (VIDEO)

Bilanţ provizoriu al accidentului feroviar din Belgia: 18 morţi, 150 de răniţi (VIDEO)

Bilanţ provizoriu al accidentului feroviar din Belgia: 18 morţi, 150 de răniţi (VIDEO)
Sursa foto: accident
15 Feb 2010   •   15:58

Numărul victimelor accidentului feroviar produs, luni, în Belgia se ridică la 18 morţi şi cel puţin 150 de răniţi, potrivit celor mai noi date oficiale furnizate de autorităţile belgiene, informează AFP.

"Bilanţul accidentului produs între două trenuri la Buizingen (în apropiere de Hal) este cuprins între opt şi 20 de morţi", spunea în cursul după amiezii purtătorul de cuvânt al Parchetului din Bruxelles, Jos Colpin, citat de agenţia Belga.
"Sunt cel puţin 20 de morţi", declarase anterior primarul din Hal, Dirk Pieters, citat de televiziunea publică flamandă VRT şi agenţia Belga.
Guvernatorul provinciei flamande Brabant, Lodewijk De Witte, a menţionat cel puţin zece morţi, adăugând că unul dintre trenuri nu ar fi respectat semnalul de oprire.

IMAGINI DE LA ACCIDENTUL FEROVIAR DIN BELGIA


Contactat de postul de televiziune francofon RTBF, secretarul de stat belgian pentru mobilitate, Etienne Schouppe, a confirmat moartea unei persoane. Oficialul belgian a adăugat că sunt răniţi grav, care necesită amputări.
"Poliţia a evaluat bilanţul probabil al accidentului la cel puţin zece morţi", a declarat purtătoarea de cuvânt a Infrabel, Fanny Charpentier, contactată prin telefon de AFP.
La trei ore după accident, haosul era total la locul catastrofei. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunile flamande, un vagon s-a răsturnat în urma şocului descris de martorii oculari ca fiind "foarte violent". Brancardierii transportau răniţii cu repeziciune.
"Este o adevărată catastrofă, un şoc pentru ţară", a declarat ministrul preşedinte, Ruddy Demotte. "Este o nouă zi neagră pentru Flandra", a comentat, la rândul său, omologul flamand, Kris Peeters, aflat într-o vizită în Statele Unite.
Două trenuri de pasageri au intrat, luni, în coliziune frontală, la Hal, la periferia de sud-vest a Bruxelles-ului. Cele două trenuri transportau în total între 250 şi 300 de pasageri, a anunţat un responsabil al societăţii naţionale a căilor ferate belgiene.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a SNCB Anne Woygnet, "cele două trenuri s-au ciocnit cu puţin timp înainte de ora 08.30, la ieşirea din gara Hal, înspre Bruxelles".
Unul dintre trenurile implicate în accident se deplasa pe ruta Quievrain-Liege Guillemins, iar celălalt pe ruta Leuven-Braine-le-Comte, a precizat Infrabel, compania responsabilă cu infrastructura cailor ferate din Belgia. Potrivit poliţiei locală, cauza accidentului nu este cunoscută cu exactitate.

La trei ore după accident, echipele de salvare continuau să vină şi să plece, în condiţii de ninsoare, transportând răniţi pe tărgi. Între 100 şi 150 de răniţi au fost internaţi în 14 unităţi spitaliceşti. Unii dintre ei au suferit amputări chirurgicale pe loc.

Ca urmare a accidentului, traficul trenurilor internaţionale de mare viteză Thalys şi Eurostar a fost întrerupt pentru plecările din Bruxelles, au anunţat cele două companii feroviare. Traficul feroviar între Franţa şi Belgia a fost întrerupt pe întreg parcursul zilei, a anunţat, la rândul său, SNCF la Paris. De altfel, niciun tren nu circulă între Bruxelles şi Tournai şi nici între Bruxelles şi Mons.

Ultimul accident feroviar din Belgia soldat cu morţi data de la 27 martie 2001, când două trenuri s-au ciocnit. Acest accident provocase moartea a opt persoane. Precedentul accident soldat cu cel puţin 20 de morţi în Belgia a avut loc în 1954.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tren Belgia
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close