Antena 3 CNN Externe Bilanţul operaţiunii turce "Gheară de sabie": 89 de ţinte distruse | ONG: Cel puţin 31 de morţi în Siria

Bilanţul operaţiunii turce "Gheară de sabie": 89 de ţinte distruse | ONG: Cel puţin 31 de morţi în Siria

Ministerul turc al Apărării a anunțat duminică distrugerea a 89 de ținte, în timp ce un ONG din Siria raportează cel puţin 31 de morţi în urma bombardamentelor.

Bilanţul operaţiunii turce "Gheară de sabie": 89 de ţinte distruse | ONG: Cel puţin 31 de morţi în Siria
Sursa foto: Profimedia
20 Noi 2022   •   18:17

Ministerul turc al Apărării a anunțat duminică că 89 de ținte, inclusiv adăposturi și depozite de muniție, au fost distruse în lovituri aeriene asupra bazelor militanților kurzi din nordul Irakului și nordul Siriei, conform Reuters.

Loviturile au vizat Qandil, Asos și Hakurk în Irak și Kobani, Tal Rifat, Cizire și Derik în nordul Siriei, a precizat ministerul, adăugând că "așa-zișii directori ai organizației teroriste s-au numărat printre cei neutralizați".

Cel puţin 31 de persoane, marea majoritate combatanţi kurzi şi soldaţi sirieni, au murit în raidurile armatei turce lansate sâmbătă seară împotriva regiunilor kurde din nordul Siriei, potrivit unui ultimul bilanţ furnizat duminică de un ONG şi citat de France Presse.
Autorităţile autonome kurde au raportat la rândul lor cel puţin 29 de morţi - 11 civili, 15 combatanţi proregim, doi paznici de siloz şi un luptător kurd.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, nu a putut confirma moartea civililor. Acesta a raportat o serie de lovituri aeriene ale Turciei efectuate sâmbătă seară şi înainte de zorii zilei de duminică în provinciile Raqa şi Hassake (nord-est) şi Alep (nord), care au costat viaţa a 18 combatanţi kurzi şi membri ai forţelor aliate locale, precum şi 12 soldaţi sirieni. Au fost raportaţi 40 de răniţi.

De asemenea, ONG-ul a anunţat moartea unui jurnalist, Issam Abdallah, corespondent sirian pentru o agenţie de presă kurdă.

Agenţia oficială de presă siriană Sana a confirmat moartea mai multor militari sirieni, fără a preciza numărul.

Loviturile au vizat în principal oraşul Kobani (nord) şi împrejurimile sale, în apropierea graniţei cu Turcia, în special silozurile de cereale din apropiere de Al-Malikiyah (nord-est) şi o centrală electrică situată într-o zonă aflată sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS) dominate de kurzi.

Ministerul turc al Apărării a anunțat duminică dimineața devreme că a efectuat atacuri aeriene asupra unor baze ale militanților kurzi aflați în afara legii din nordul Siriei și nordul Irakului, despre care a spus că au fost folosite pentru a efectua atacuri asupra Turciei. Atacurile au vizat baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, și ale miliției kurde siriene YPG, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK, a adăugat ministerul într-o declarație.

Turcia a declarat marți că intenționează să vizeze ținte în nordul Siriei după ce va finaliza o operațiune transfrontalieră împotriva militanților PKK din Irak, în urma unui atentat care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Istanbul.

Guvernul a acuzat militanții kurzi pentru explozia de pe bulevardul Istiklal din Istanbul din 13 noiembrie, care a ucis șase persoane și a rănit peste 80.

×
Subiecte în articol: turcia Siria
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close