Antena 3 CNN Externe Cel puţin 27 de morţi în urma unor revolte în regiunea chineză Xinjiang

Cel puţin 27 de morţi în urma unor revolte în regiunea chineză Xinjiang

Cel puţin 27 de morţi în urma unor revolte în regiunea chineză Xinjiang
Sursa foto: Foto: telegraph.co.uk
de M.T.    |    26 Iun 2013   •   09:21

Cel puţin 27 de oameni au murit miercuri dimineaţă, în urma unor revolte produse în apropiere de Turpan, în regiunea chineză Xinjiang, cu populaţie majoritar musulmană, anunţă AFP, citată de Mediafax.

Nouă poliţişti şi paznici şi opt civili au fost ucise înainte ca poliţia să deschidă focul şi să omoare zece manifestanţi, a precizat un oficial care şi-a păstrat anonimatul.

Potrivit agenţiei China Nouă, „protestatarii înarmaţi cu cuţite au atacat posturile de poliţie şi clădirea guvernului local" din oraşul Lukqun, situat la aproximativ 250 de kilometri sud-est de capitala regională Urumqi, în apropiere de Turpan.

Incidentul s-a produs miercuri, în jurul orei locale 06:00 (01:00 ora României).

Protestatarii au „înjunghiat mai multe persoane şi au dat foc maşinilor de poliţie", a adăugat sursa citată, care a citat oficiali regionali din cadrul Partidului Comunist Chinez.

Trei protestatari au fost arestaţi, poliţia fiind acum în căutarea suspecţilor care au fugit de la locul incidentului.

Ciocnirile s-au produs după confruntările armate soldate cu 21 de morţi, între care şase poliţişti, la jumătatea lui aprilie, între „separatiştii" din cadrul minorităţii uigure, populaţie turcofonă musulmană din Xianjiang, şi poliţişti, potrivit versiunii oficiale chineze.

Regiunea Xinjiang este des afectată de tulburări din cauza tensiunilor puternice între etnia han, ultramajoritară în China, şi uiguri, invariabil acuzaţi de „terorism" sau „separatism" de autorităţi.

×
Subiecte în articol: revolte China
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close