Antena 3 CNN Externe Cercetătorii britanici au creeat primul embroin jumătate om, jumătate animal

Cercetătorii britanici au creeat primul embroin jumătate om, jumătate animal

Cercetătorii britanici au creeat primul embroin jumătate om, jumătate animal
02 Apr 2008   •   20:17

O echipă de cercetători de la Universitatea Tyne din Newcastle au inserat celule umane de piele într-un embrion al unei vaci. În urma acestei proceduri, ei au reuşit să menţină embrionul în viaţă timp de trei zile. Cercetătorii au avut permisiunea pentru desfăşurarea experimentului controversat doar în luna ianuarie. Rezultatele succesului lor au bulversat societatea ştiinţifică.

Echipa de cercetători, condusă de doctorul Lyle Armstrong, încearcă să găsească remedii pe baza celulelor stem umane. Acestea sunt numite „părinţii” tuturor tipurilor de ţesut din organismul uman, care, în condiţiile chimice potrivite, pot înlocui sau suplimenta celule nervoase, musculare, epiteliale sau osoase. O singură celulă este luată de la un donator uman, iar nucleul ei, care conţine un set complet al genelor doantorului, ADN-ul, este scos. Acesta este introdus într-o celulă ou, al cărei nucleu a fost scos. Apoi, embrionul este supus unor şocuri electrice şi începe să se dividă. Embrionul rezultat este o clonă, identică din punct de vedere genetic cu donatorul.

Datorită lipsei de celule stem umane, cercetătorii vor folosi embrioni lauţi din vacă. Asta înseamna că celulele rezultate vor conţine ADN de vacă. Potrivit legislaţiei, orice embrion trebuie să fie distrus la 14 zile de la creaţie, pentru a nu se putea dezvolta. Profesorul John Burn din Universitatea din Newcastle a declarat că ceea ce fac cercetătorii este licenţiat şi evaluat cu atenţie.

Aceste experimente au stârnit reacţii din partea Bisericii Catolice şi a celorlalţi lideri religioşi, care susţin că aceste experimente nu sunt necesare şi nici etice. În ciuda acestor lucruri, cercetătorii au susţinut că experimentele lor pot aduce remedii ale unor boli precum Alzheimer, Parkinson, Huntington.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close