Antena 3 CNN Externe China. Autorităţile au arestat 18 terorişti străini într-o provincie din vestul ţării

China. Autorităţile au arestat 18 terorişti străini într-o provincie din vestul ţării

China. Autorităţile au arestat 18 terorişti străini într-o provincie din vestul ţării
05 Aug 2008   •   10:00

Cu doar trei zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing, autorităţile chineze anunţă că au arestat 18 terorişti străini într-o provincie din vestul ţării. Este vorba de provincia Xinjiang, locuită în majoritate de musulmani, unde luni a avut loc un atentat sângeros, soldat cu 16 morţi. Oficialii chinezi susţin că teroriştii vor să ducă un război violent şi psihologic împotriva Olimpiadei şi să transforme anul 2008 într-un an al doliului pentru China.

Cei 18 presupuşi terorişti sunt cetăţeni străini, a anunţat secretarul partidului comunist chinez. În acelaşi timp, detalii despre momentul arestării sau acuzaţiile care li se aduc nu au fost făcute publice.

Arestările survin la o zi după atentatul sângeros din oraşul Kashgar, unde au murit 16 poliţişti. Un camion în plină viteză a intrat într-un grup de grăniceri. Agresorii au fost arestaţi iar poliţia a anunţat că sunt musulmani.

Un înalt responsabil chinez a declarat că atentatorii încearcă să pornească un război violent împotrvia Jocurilor Olimpice. La Beijing, autorităţile susţin că au luat toate măsurile pentru securitatea Jocurilor Olimpice.

În afara forţelor de poliţie, armata chineză a mobilizat, în zonele unde vor avea loc competiţiile, 34.000 de soldaţi, peste 120 avioane şi elicoptere şi 33 de nave militare.

Conducerea chineză a avertizat, în ultimele luni, că Olimpiada ar putea fi ţinta unor atacuri teroriste, mai ales din partea separatiştilor musulmani.

O grupare extremistă, Partidul Islamic din Turkestan, a difuzat recent pe Internet un mesaj de ameninţare la adresa "punctelor critice ale Jocurilor Olimpice".

Antena 3

×
Parteneri
Accident cu șapte victime, pe Podul Basarab din București
x close