
Donald Trump vorbește și se comportă ca un lider autoritar în escaladarea unui conflict constituțional cu statul California și în acțiunile pe care le-a luat de la începutul crizei din Los Angeles, scrie CNN într-o analiză a recentelor evenimente care au bulversat SUA. Totul depinde acum, scrie CNN, de acțiunile viitoare ale președintelui american – e vorba doar de retorică dură dar lipsită de substanță sau este Trump gata să arunce Statele Unite în prăpastia autoritarismului?
Într-un moment halucinant, luni, președintele Statelor Unite – țara văzută ca principalul far democratic al lumii vreme de 80 de ani – și-a anunțat susținerea pentru arestarea guvernatorului ales democratic al celui mai mare și mai populat stat din Uniunea americană. „Cred că ar fi un lucru grozav”, a declarat Trump, care este singurul președinte infractor condamnat din istorie, referindu-se la posibila arestare a lui Gavin Newsom.
Ulterior, Trump a desfășurat sute de pușcași marini, soldați activi, în Los Angeles și a autorizat și trimiterea a 2.000 de rezerviști ai Gărzii Naționale acolo după un weekend de tensiuni sociale intense care au rezultat în confruntări ale protestatarilor cu poliția. Protestele au fost declanșate de raiduri ale agenției anti-imigrație americane, ICE, care căuta imigranți fără documente. Situația este cu atât mai tensionată cu cât California și Los Angeles sunt centrul influenței și puterii opoziției democrate.
Oficialii din Los Angeles și California neagă ferm afirmațiile lui Trump conform cărora ar fi pierdut controlul situației.
Decizia lui Trump de a trimite trupe în California în ciuda opoziției guvernatorului Newsom e doar cel mai recent exemplu al faptului că președintele american este dispus să folosească puterea executivă extraordinară a președinției SUA, de multe ori ori fără motive reale. Marchează inclusiv o îndepărtare de practica primului său mandat, când de foarte multe ori a fost convins de oficiali ai establishment-ului republican să-și tempereze cele mai extreme impulsuri.
În ciuda și dincolo de toate amenințările pe care Trump le-a reprezentat față de supraviețuirea statului de drept și democrației americane, un nou capitol mult mai grav pare că începe.
„Președintele a trecut cu forța peste autoritatea guvernatorului și primarului și folosește armata ca pe o armă politică. Este o mișcare fără precedent care riscă să transforme o situație tensionată într-o criză națională”, a declarat Jack Reed, senator american din partea statului Rhode Island și democratul cu rangul cel mai înalt în Comisia pentru Forțele Armate, luni seară. „De la fondarea țării noastre, poporul american a spus mereu clar – nu vrem ca armata să facă ordine pe teritoriu american”, a transmis Reed într-un comunicat.
Reprezentanta democrată Nanette Barragan, a cărei circumscripție include suburbia Paramount, la sud de Los Angeles și unde au început primele tensiuni, a condamnat mobilizarea de trupe făcută de Trump și a spus că ea nu este justificată de situația actuală. „Vedem primele semne ale unui dictator. Iar faptul că l-a amenințat pe guvernator cu arestarea... asta e deja foarte revoltător”, a spus ea.
Ce spune oficialul lui Trump pentru controlul granițelor
Oficialii de rang înalt ai administrației Trump vorbesc constant în ultima vreme de situația din Los Angeles folosind termenul de „insurecție”.
Nu e surprinzător, deci, că mulți observatori înțeleg această retorică drept un semnal că administrația de la Casa Albă se pregătește să invoce Legea Insurecției – un act care i-ar permite președintelui să folosească armata pentru a înăbuși o „rebeliune” a unui stat.
La acest moment, nu putem vorbi de o astfel de „rebeliune” în California. De asemenea, susținerea lui Trump conform căreia acțiunea sa „rapidă” a oprit „anihilarea” Los Angeles-ului este tot o minciună.
Tom Homan, șeful pe politici de imigrație și granițe (denumit informal „țar” în media americane) al administrației Trump susține că protestele democraților față de desfășurarea de trupe în Los Angeles este „ridicolă”.
Traiectoria crizei ar putea să se schimbe dramatic de acum în funcție de deciziile pe care le ia Trump – dacă acționează pe baza teatrului său de dictator de până acum și încalcă liniile roșii evitate de toți ceilalți președinți dinaintea lui sau dacă face pași pentru dezamorsarea situației. Situația ar putea să depindă și de felul în care acționează protestatarii și dacă ei se pot abține de la alte incidente violente, acestea fiind exact lucrul de care are nevoie președintele american pentru a-și consolida retorica distopică.
Crearea sau escaladarea unei crize a legii și ordinii și transformarea ei într-o amenințare la siguranța publică, folosind-o apoi pentru a justifica folosirea armatei împotriva propriilor cetățeni pe teritoriul propriei țări este exact rețeta folosită de dictatori și tirani pentru a prelua forțat puterea absolută. Iar felul în care a acționat până acum Trump în al doilea mandat dă puține motive de speranță că moderația și deciziile cântărite vor prevala.
Până acum, de exemplu, președintele a folosit numeroase decrete de urgență națională în domeniul imigrației și comerțului pentru a folosi puteri executive rareori asumate de șefi ai guvernului american. Toate aceste lucruri s-au întâmplat cu acordul tacit al Congresului controlat de republicani.
Trump și-a folosit autoritatea prezidențială împotriva a ceea ce el a numit „centre de autoritate și influență liberale” – împotriva universităților Ivy League, împotriva unor agenții specifice ale guvernului federal și împotriva presei. Chiar și în disputa lui recentă cu fostul aliat Elon Musk, Trump a amenințat din nou cu un abuz de putere – prin anularea subvențiilor federale pentru companiile lui Musk.
Administrația abia așteaptă o luptă politică „la baionetă” pe măsură ce creează un precedent în California pentru lupta și cu alte state care nu vor să coopereze cu epurările sale în domeniul imigrației.
Administrația vede ca pe un avantaj politic evident faptul că președintele se poziționează drept „gardian al ordinii publice” într-un fel în care permite republicanilor să-i acuze pe democrați că apără politici laxe în domeniul imigrației.
Chiar încearcă Trump să preia puteri dictatoriale sau blufează?
Ca întotdeauna, e greu de înțeles dacă Trump chiar vorbește serios când face amenințări și declarații revoltătoare sau dacă doar ia o poziție extremă pentru a-și satisface votanții sau pentru a-și crea, ulterior, un avantaj politic. Homan, de exemplu, a declarat pentru CNN că Newsom „categoric” nu a făcut nimic care să justifice arestarea sa.
Senatorul Kevin Cramer a adoptat și el strategia de comunicare clasică a republicanilor – ce spune președintele nu trebuie luat în serios și literal. „Ați putea să mă întrebați în fiecare zi dacă-mi sună bine ce a spus. Trump nu l-a arestat pe Newsom. Nu pot să-mi imaginez că-l va aresta pe Gavin Newsom”, a spus el.
La fel ca mulți alți republicani, Cramer a spus că Trump nu se comportă ca un lider autoritar, ci că rezolvă problemele pe care „i le-au lăsat democrații”. „Nu există dubiu – locuri precum California s-au întors de la voința poporului american și au decis că vor să fie sanctuare pentru infractori”, a continuat senatorul.
Până acum, rezerviștii Gărzii Naționale mobilizați de președinte în Los Angeles au fost folosiți doar pentru a apăra clădiri federale din metropolă. Deși anunțul desfășurării lor pe străzile din LA a suscitat tensiuni și iritare, ordinele le interzic să acționeze ca forțe de ordine sau să facă arestări fără invocarea Legii Insurecției.
Între timp, informații apărute începând de luni seară au arătat că unii oficiali de la Casa Albă au început să lucreze la a găsi metode mai puțin combative pentru lupta lor împotriva imigranților, în încercarea de a nu mai inflama situația.
Asta ar putea să semnifice că președintele Trump nu e încă pregătit să arunce țara în prăpastia autoritarismului – deși istoricul său personal, inclusiv ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021, arată că în momentele cele mai dificile, Trump alege cea mai nesăbuită opțiune. Iar Trump ar putea chiar să se joace cu focul într-un oraș și într-un stat care fierb din cauza furiei generate de președinția sa frenetică de până acum.
Un alt mare risc este reprezentat și de Gavin Newsom – un personaj politic căruia îi plac luptele politice publice și care s-ar putea vedea stimulat de posibilitatea de a începe un război timpuriu pentru alegerile din 2028. Cu fiecare zi care trece în criza din California, stimulentele politice par să se îndrepte mai degrabă spre confruntare decât spre o rezolvare pașnică. În final, însă, decizia lui Trump va fi cea crucială pentru deznodământul acestei crize.