Antena 3 CNN Externe Confruntări violente în Siria. Zeci de persoane au murit

Confruntări violente în Siria. Zeci de persoane au murit

Confruntări violente în Siria. Zeci de persoane au murit
14 Aug 2019   •   08:35

Înfruntări din nord-vestul Siriei între trupele loiale Damascului şi forţe dominate de jihadişti s-au soldat cu 59 de morţi în două locuri, a anunţat marţi Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO), relatează AFP. 

Luptele s-au intensificat de mai multe zile în regiune pe fondul avansării forţelor regimului sirian, care au recucerit duminică localitatea Al-Habit, în sudul provinciei Idleb. 

Gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida) controlează în mare parte provincia Idleb şi zone adiacente din provinciile vecine, unde se află, de asemenea, şi grupuri rebele siriene. 

Marţi, înfruntările din sudul provinciei Idleb şi din împrejurimile Latakia s-au soldat cu moartea a 29 de membri ai trupelor pro-regim şi a 30 de jihadişti şi combatanţi din grupurile rebele aliate, potrivit OSDO. 

Şase civili au fost ucişi în sudul Idleb, dintre care trei în raiduri aeriene ale regimului asupra Khan Sheikhoun, cel mai mare oraş din provincie, a mai precizat sursa citată. 

Al-Habit este, potrivit OSDO, prima localitate recucerită de regim în provincia Idleb în peste trei luni de bombardamente cvasicotidiene ale regimului şi ale aliatului său rus în regiune. 

De la sfârşitul lui aprilie, peste 816 civili au fost ucişi în violenţe, precum şi peste 1.200 de combatanţi jihadişti şi rebeli şi peste 1.000 de militari ai trupelor pro-regim, potrivit OSDO. De asemenea, peste 400.000 de persoane au fost nevoite să plece din regiune, potrivit ONU. 

Declanşat în 2011 în urma reprimării manifestaţiilor pro-democraţie, războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza conflictului.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Siria confruntari masacru
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close