Antena 3 CNN Externe Congresul american organizează prima audiere publică despre OZN- uri din ultimii 50 de ani: mărturii despre ”fenomenele aeriene neidentificate”

Congresul american organizează prima audiere publică despre OZN- uri din ultimii 50 de ani: mărturii despre ”fenomenele aeriene neidentificate”

Marți, 17 mai, va avea loc prima audiere din ultimii 50 de ani a Congresului american, pe tema OZN-urilor. Doi oficiali de top ai serviciilor de informații vor depune mărturie despre „fenomenele aeriene neidentificate” și potențialele lor riscuri de securitate națională.

Congresul american organizează prima audiere publică despre OZN- uri din ultimii 50 de ani: mărturii despre ”fenomenele aeriene neidentificate”
de Cerasela Stafie    |    17 Mai 2022   •   15:12

Subcomisia pentru combaterea terorismului, contrainformațiilor și contraproliferării din cadrul Comitetului de Informații al Camerei va analiza detalii cu privire la rapoartele despre ”fenomene aeriene neidentificate”. Astfel de conversații la nivel înalt au fost rezervate în ultima jumătate de secol pentru întâlniri cu ușile închise între oficialii militari de rang înalt.

”Poporul american se așteaptă și merită ca liderii săi din guvern și informații să evalueze serios și să răspundă oricăror potențiale riscuri de securitate națională – în special cele pe care nu le înțelegem pe deplin”, a declarat marți președintele panelului, reprezentantul André Carson, într-o declarație.

Ronald Moultrie, cel mai înalt oficial al serviciilor de informații al Pentagonului, și Scott Bray, directorul adjunct al informațiilor navale, vor depune mărturie în fața comisiei.

În iunie anul trecut, Congresul a solicitat un raport privind ”fenomenele aeriene neidentificate” (unidentified aerial phenomena- UAP), un alt termen pentru OZN, iar Biroul Directorului de Informații Naționale (DNI) a oferit o evaluare preliminară axată pe 144 de incidente care datează din 2004. DNI a putut doar să explice unu.

Raportul spunea că datele sunt ”în mare măsură neconcludente”, dar majoritatea incidentelor au implicat cu siguranță ”obiecte fizice”. Multe dintre observări au fost raportate de piloți militari.

În 18 dintre incidente, observatorii ”au raportat modele neobișnuite de mișcare a ale fenomenelor aeriene neidentificate sau caracteristici de zbor”, inclusiv obiecte care păreau să zboare ”fără mijloace perceptibile de propulsie”.

”Unele păreau să rămână staționare în timpul vântului în sus, se mișcau împotriva vântului, manevrau brusc sau se mișcau cu o viteză considerabilă, fără mijloace de propulsie vizibile. Într-un număr mic de cazuri, sistemele de aeronave militare au procesat energia de frecvență radio asociată cu observările UAP”, scrie în raport, potrivit Daily Mail.

După raportul lamentabil și insuficient, Pentagonul a creat un nou birou pentru a studia astfel de incidente - Grupul de identificare și sincronizare a managementului obiectelor în aer (AOIMSG). În timp ce astfel de obiecte neidentificate ar putea fi avioane militare străine sau eventual avioane interne secrete, audierea de astăzi sugerează că fenomenul a devenit atât de mare încât oficialii americani ai apărării nu-l mai pot ține departe de public.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, întrebat despre audiere, săptămâna trecută, a spus că ”ne angajăm să fim cât mai transparenți cu poporul american și cu membrii Congresului cu privire la perspectivele noastre cu privire la acest lucru și la ceea ce vom încerca să facem pentru a ne asigura că avem un proces mai bun pentru identificarea acestor fenomene, analizând acele informații într-un mod mai proactiv și coordonat decât s-a făcut în trecut și că, de asemenea, facem ceea ce trebuie să facem pentru a atenua orice probleme de siguranță întrucât mai multe dintre aceste fenomene au fost observate în zonele de antrenament și în medii de antrenament.'

Întrebat dacă există vreo îngrijorare că UAP-urile ar putea fi adversari străini, el a spus că ”nu avem o opinie în acest sens”, dar a adăugat că Pentagonul lucrează la formarea unui sistem de raportare mai organizat.

”A fost un fel de ad-hoc în trecut. Un pilot aici și un pilot acolo, care au văzut ceva, și procedurile de raportare nu au fost consistente”, a adăugat el.

Rep. Adam Schiff, deputat în California, care prezidează Comitetul de Informații al Camerei, a declarat că scopul audierii a fost să facă lumină asupra ”unuia dintre marile mistere ale timpului nostru și să rupă ciclul secretului excesiv și al speculațiilor cu adevăr și transparenţă.”

Ultima dată când Congresul a avut o astfel de audiere a fost în 1970, când Forțele Aeriene au închis Proiectul Cartea Albastră, o investigație publică asupra OZN-urilor, condusă de liderul minorității republicane ale Camerei, Gerald Ford.

×
Subiecte în articol: OZN-uri Congresul american audiere marturii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Începe runda a doua pentru „top jobs” în UE
x close