Antena 3 CNN Externe Consiliul de Securitate ONU a condamnat violenţele din Siria

Consiliul de Securitate ONU a condamnat violenţele din Siria

Consiliul de Securitate ONU a condamnat violenţele din Siria
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    03 Aug 2011   •   23:22

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat, miercuri seara, autorităţile siriene pentru atacarea civililor şi încălcarea drepturilor omului, în repetate rânduri, informează Associated Press.

Aceasta este cea mai vehementă reacţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite la evenimentele din Siria, după mai bine de trei luni de revoltă şi violenţe produse în ţara condusă de Bashar al-Assad.

Consiliul a adoptat, în urma şedinţei de miercuri, o declaraţie care condamnă acţiunile preşedintelui sirian, ale cărui forţe armate au reprimat în mod violent protestele anti-regim ale sirienilor.

Adoptarea unei declaraţii în Consiliul de Securitate necesită aprobarea tuturor celor 15 membri. Libanul, o ţară vecină şi un aliat apropiat al Siriei, a decis să nu blocheze adoptarea declaraţiei, dar a invocat o procedură care nu a mai fost folosită de 35 de ani pentru a se disocia de textul acesteia.

Casa Albă şi-a întărit poziţia critică în raport cu preşedintele sirian, susţinând acesta este sursa instabilităţii în ţară şi cerându-i acestuia să oprească violenţele, să elibereze miile de deţinuţi şi să permită tranziţia democratică.

Declaraţia ONU vine după mai bine de trei luni de proteste în Siria, timp în care protestatarii au raportat mii de acte de violenţă şi abuzuri din partea forţelor de ordine aflate sub comanda lui al-Assad.

Potrivit rapoartelor realizate de organizaţiile umanitare, peste 1.600 de sirieni au murit în timpul conflictelor şi mai mult de 10.000 sunt dispăruţi sau au fost arestaţi.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close