Antena 3 CNN Externe Crearea unor "oraşe ale nomazilor" finanţate din bugetul UE, propusă de un sociolog francez

Crearea unor "oraşe ale nomazilor" finanţate din bugetul UE, propusă de un sociolog francez

Crearea unor "oraşe ale nomazilor" finanţate din bugetul UE, propusă de un sociolog francez
Sursa foto: Foto: Intact Images
19 Sep 2010   •   19:27

Un sociolog francez a propus construirea pe teritoriul Europei a unor oraşe speciale pentru nomazi Guy Aznar consideră că finanţarea oraşelor ar trebui să fie asigurată din bugetul comunitar, informează Le Monde în ediţia electronică.

Potrivit sociologului francez, un "oraş nomad" este un spaţiu care să poată primi 1.500-2.000 de caravane, adică aproximativ 5.000 de persoane. Terenul ar trebui dotat cu structuri sanitare corespunzătoare, structuri medicale, inclusiv stomatologice şi oftalmologice, şcolare, precum şi o structură de administrare colectivă, a explicat Aznar.

"Să ne imaginăm că un oraş nomad primeşte 1.500 până la 2.00 de caravane, adică aproximativ 5.000 de persoane, să multiplicăm cu 20 de regiuni franceze, putem deci să primim, în Franţa în condiţii bune, aproximativ 100.000 de nomazi", apreciază Guy Aznar.

De asemenea, oraşul nomad ar urma să conţină ateliere care să permită locuitorilor să exercite activităţi economice sau să creeze întreprinderi. Numărul oraşelor, susţine sociologul, ar trebui să fie proporţional cu populaţia statelor-gazdă.

"Să ne imaginăm că cele 27 de state membre ale Comunităţii (Europene) fac la fel (după mine, ele nu ar trebui să poată alege, ci crearea de oraşe de nomazi ar trebui să devină obligatorie printr-o directivă, numărul lor urmând să fie proporţional cu populaţia), observăm că putem primi două până la trei milioane de nomazi în Europa în condiţii exemplare", este de părere sociologul.

Guy Aznar a mai precizat că state precum România, Bulgaria sau Andaluzia, unde numărul romilor este semnificativ, ar trebui să fie ?invitate? să creeze un număr mult mai mare de oraşe pentru nomazi.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Europa România
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close