
Danemarca a votat în mod covârșitor pentru adoptarea unui nou acord de apărare care acordă Statelor Unite puteri extinse pe teritoriul danez, inclusiv "acces neîngrădit" la bazele aeriene. Acordul, care a fost dur criticat de politicieni și experți în drepturile omului, presupune că soldații americani aflați pe teritoriul danez vor rămâne sub jurisdicția SUA. Documentul oferă acestora acces la bazele aeriene din trei orașe daneze – Karup, Skrydstrup și Aalborg – și le acordă, împreună cu poliția militară americană, competențe asupra civililor danezi atât în interiorul acestor baze, cât și în afara lor, scrie The Guardian.
În cazul în care soldații americani ar comite o infracțiune în Danemarca, aceștia ar fi judecați în principal conform legii americane, nu celei daneze. De asemenea, acordul permite SUA să desfășoare activități militare pe teritoriul danez, inclusiv staționarea de personal, depozitarea de materiale și echipamente militare, precum și operațiuni de întreținere, instruire și exerciții.
În ciuda tensiunilor crescute dintre SUA și Danemarca, amplificate de încercarea fără precedent a lui Donald Trump de a cumpăra Groenlanda, o regiune strategică a regatului danez, și de rapoartele privind intensificarea spionajului american în zonă, majoritatea parlamentului danez (Folketinget) a votat în favoarea acordului. În total, 94 de parlamentari au susținut proiectul de lege, în timp ce doar 11 au votat împotrivă.
Chiar înainte de vot, liderul partidului Unity List, Pelle Dragsted, a avertizat că acordul este "dăunător țării".
"Acest acord presupune existența unor zone în Danemarca care se află sub jurisdicție americană, în care autoritățile daneze nu vor putea exercita controlul. Sunt locuri unde ar putea avea loc inclusiv abuzuri asupra prizonierilor. Este un eșec grav față de poporul danez", a spus el.
Acordul a fost semnat sub administrația Biden în decembrie 2023 însă, odată cu revenirea lui Trump la conducere, relațiile dintre Copenhaga și Washington DC s-au modificat considerabil.
Unii politicieni consideră că noul acord amenință suveranitatea Danemarcei și ar putea chiar încălca constituția țării. Cu toate acestea, guvernul danez respinge aceste temeri.
Prim-ministrul Mette Frederiksen a subliniat că, în contextul actual, menținerea unei relații strânse cu SUA este esențială.
"Problema nu este o implicare prea mare a SUA în Europa. Dimpotrivă, riscul este ca SUA să se retragă, să își mute trupele sau să oprească sprijinul pentru Ucraina", a spus ea.
În cadrul unei consultări desfășurate marți, ministrul justiției, Peter Hummelgaard, a declarat că autoritățile daneze vor avea "responsabilitatea principală pentru siguranță atât în interiorul, cât și în afara instalațiilor militare acoperite de acord".
Institutul Danez pentru Drepturile Omului a avertizat că proiectul de lege ar putea permite soldaților americani să oprească protestele organizate în afara bazelor și ar limita posibilitatea Danemarcei de a-i trage la răspundere în caz de abuzuri.
Peter Vedel Kessing, cercetător principal în cadrul institutului, a declarat pentru The Guardian în luna mai că "dacă legea este adoptată, iar soldații americani comit acte ilegale pe teritoriul danez, urmărirea penală a acestor fapte va scăpa de sub controlul autorităților daneze și din aria de aplicare a sistemului juridic danez".