Antena 3 CNN Externe Două specii noi de animale şi plante, descoperite săptămânal în Delta Mekong

Două specii noi de animale şi plante, descoperite săptămânal în Delta Mekong

Două specii noi de animale şi plante, descoperite săptămânal în Delta Mekong
17 Dec 2008   •   15:56

Un şobolan despre care se credea că a dispărut în urmă cu 11 milioane de ani şi un păianjen gigant sunt doar două dintre cele peste o mie de specii noi descoperite, în ultimii zece ani, în Delta Mekong, situată în sud-estul Asiei. Regiunea, în mare parte neexplorată, include părţi din Vietnam şi alte cinci ţări, şi este casa a 1.068 specii descoperite între 1997 şi 2007, potrivit unui raport al World Wildlife Fund, citat de CNN.
Un cercetător, ce se afla întâmplător într-un restaurant în aer liber din Laos, a rămas mut de uimire în momentul în care a văzut şobolanul Laotian de stâncă plimbându-se tacticos prin faţa sa. Rozătorul are coada stufoasă, se aseamănă cu o veveriţă şi era considerat dispărut de milioane de ani.
Oamenii de ştiinţă descoperă două noi specii în fiecare săptămână, a precizat Dekila Chungyalpa directorul programului Mekong.
"Există o anumită doză de şoc deoarece cercetătorii noştri văd uneori ceva care nu se potriveşte cu nimic din ceea ce cunosc. Ei derulează mental un catalog cu viaţa sălbatică şi se întreabă: oare am mai văzut asta vreodată?", a spus Dekila Chungyalpa.
Poate şi mai uimitoare a fost descoperirea unei vipere verzi care se plimba printr-un restaurant din Thailanda.
Regiunea Mekong a fost declarată "o comoară biologică", fiind descoperite 519 specii de plante, 279 de specii de peşti, 88 de specii de broaşte şi 88 de specii de păianjeni, 46 de specii de şopârle, 22 de specii de şerpi, 15 specii de mamifere, 4 specii de păsari, 4 specii de broaşte ţestoase, două specii de salamandre şi o singură specie de broască comună.
Oamenii de ştiinţă încearcă acum să pună zona sub protecţie având în vedere conflictele armate din regiune.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: animale plante oameni de stiinta
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close