Antena 3 CNN Externe Douăzeci şi unu de presupuşi terorişti ai grupului Statul Islamic au fost arestaţi în Turcia

Douăzeci şi unu de presupuşi terorişti ai grupului Statul Islamic au fost arestaţi în Turcia

Douăzeci şi unu de presupuşi terorişti ai grupului Statul Islamic au fost arestaţi în Turcia
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
10 Iul 2015   •   21:09

Autorităţile turce au arestat, vineri, 21 de persoane, presupuşi membri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic, în cadrul unei operaţiuni care s-a desfăşurat concomitent în mai multe oraşe din Turcia, relatează site-ul publicaţiei franceze Le Parisien.
   
Autorităţile turce au declarat că au arestat 21 de presupuşi membri ai grupării radicale Stat Islamic (SI). Operaţiunea de arestare a suspecţilor s-a desfăşurat concomitent în patru oraşe din Turcia. Printre cei arestaţi s-au aflat şi trei cetăţeni străini, a căror origine nu a fost încă stabilită.
   
Toate cele 21 de persoane sunt suspectate că au traversat regiunea Anatoliei pentru a ajunge în Siria ca să lupte ca militanţi ai grupării teroriste Stat Islamic.
   
Operaţiunea a avut loc după ce pe 1 iulie au fost arestaţi alţi şapte membri ai SI în partea de vest a Turciei.
   
Arestările au fost efectuate în contextul în care coaliţia internaţională a criticat constant lipsa de implicare a Turciei în lupta contra organizaţiei teroriste Stat Islamic. La sfârşitul lunii iunie, membrii SI au luat cu asalt oraşul sirian Kobane, aflat la frontiera cu Turcia. Opozaţii regimului Recep Tayyip Erdogan l-au criticat pe preşedintele turc pentru că a permis trecerea teroriştilor pe teritoriul Turciei pentru a ajunge în Kobane şi a prelua conducerea asupra oraşului. Răspunsul preşedintelui Erdogan la aceste acuzaţii a fost că "nimeni nu are dreptul de a lega numele Turciei de această organizaţie teroristă".
   
După vizita de săptămâna trecută a unei delegaţii americane, Turcia a început să-şi intensifice cooperările cu coaliţia internaţională. I s-au adus acuze că ar fi pregătit o invazie în nordul Siriei pentru a crea acolo o zonă-tampon şi a controla, astfel, mişcările kurzilor.
   
Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a dat asigurări, în mod repetat, că Turcia nu a fost implicată într-o asemenea operaţiune în Siria. Cu toate acestea, în ultimele zile, Ankara a trimis mai mulţi militari în apropierea  frontierei.
   
Presa turcă a anunţat că, deşi cu luni în urmă a refuzat să le acorde Statelor Unite dreptul de a folosi baza militară din oraşul Incirlik, situat în sudul ţării, pentru a lansa atacuri asupra grupării Stat Islamic din Siria şi Irak, Turcia a revenit asupra deciziei, autorizând utilizarea de către americani a dronelor militare.
   

×
Subiecte în articol: turcia statul islamic
Parteneri
Alertă meteo, emisă de ANM. Cod galben de ploi, vijelii şi grindină în România
x close