Antena 3 CNN Externe Elveţienii ar putea decide prin referendum libera circulaţie a românilor

Elveţienii ar putea decide prin referendum libera circulaţie a românilor

Elveţienii ar putea decide prin referendum libera circulaţie a românilor
27 Dec 2007   •   10:23

Relaţiile bilaterale dintre Elveţia şi UE s-ar putea deteriora în 2008, dacă elveţienii vor fi chemaţi la referendum pentru a lua o decizie în privinţa extinderii regimului de liberă circulaţie a românilor şi bulgarilor, informează site-ul Swissinfo.org. Acordul bilateral privind libera circulaţie a persoanelor a intrat în vigoare în iunie, fiind valabil pentru cele 15 state "vechi" membre ale UE, dar şi pentru Malta, Cipru, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. Acordul conţine o clauză care permite autorităţilor de la Berna să impună restricţii în domeniul imigraţiei, în cazul în care prea mulţi cetăţeni UE vin în Elveţia.

Parlamentul elveţian urmează să decidă, în 2008, în ce măsură va acorda aceleaşi drepturi cetăţenilor din România şi Bulgaria. Independent de hotărârea Parlamentului, însă, decizia va aparţine participanţilor la referendumul care va fi organizat în 2008 sau în 2009. Conform Oficiului Federal pentru Migraţie al Elveţiei, Berna şi Bruxelles-ul sunt în favoarea unei deschideri progresive şi controlate a pieţei muncii elveţiene.
Analiştii avertizează că Partidul Popular Elveţian ar putea declanşa un referendum împotriva extinderii regimului de liberă circulaţie a persoanelor pentru România şi Bulgaria şi unul împotriva prelungirii acordului pentru primele 25 de state UE.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close